umjetnik u posjetu BiH

Pistoletto: Umjetnost je korjen slobode i novog svijeta

01.06.2017.
u 17:38
Pogledaj originalni članak

Umjetnost je korjen slobode i novog svijeta, izjavio je danas u Sarajevu talijanski umjetnik Michelangelo Pistoletto nakon susreta s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Zvizdić je kazao da mu je izuzetna čast što je jedan od najvećih umjetnika na svijetu po treći put došao u posjet Bosni i Hercegovini, umjetnik koji je veliki i iskreni prijatelj BiH, što je i dokazao u proteklih 20 godina.

Podsjetio je da je Pistoletto 1994. godine bio prvi umjetnik koji je poklonio jedno dijelo iz kolekcije „Ars Aevi“ koje je imalo simpoličan naziv i otvorilo vrata kreiranju te kolekcije, te da je 2001. godine umjetnik ponovno došao u Sarajevo i održao svoju veliku izložbu.

- Ovaj put dolazi s jednom divnom idejom koja će značiti novo djelo, koje će biti pokonjeno Sarajevu, idejom koja će objediniti stotine mladih ljudi, koji će zajedno s maestrom sudjelovati u kreiranju i performansu koji će biti izveden na platou 'Skenderije', što će značiti obnavljanje fokusa i Ars Aevija i stavljanje Sarajeva i BiH na kulturnu mapu Europe - naglasio je Zvizdić.

Tijekom susreta, kojem je nazočio i veleposlanik Republike Italije Nicolo Minasije, razgovarano je i o modelima kako da se što prije krene s izgradnjom muzeja „Ars Aevi“ gdje bi svoje mjesto našla i kolekcija koja je jedna od najpoznatijih u Europi i time, kako je kazao Zvizdić, taj muzej pretvorili u gravitacijsk polje umjetničkih događaja.

- Događaja koji bi napravili jednu novu sinergiju unutar BiH i predstavili ono po čemu je BiH i poznata u čitavom svijetu, a to je jedinstvo različitosti u društvenom, socijalnom i u umjetničkom smislu - dodao je Zvizdić. 

Ars Aevi, kada je osnovan, kako je kazao Pistoletto, bio je jedna vrsta svjetlosti i skrenuo je pažnju svjetske javnosti na tu kolekciju.

- Jako je važno da radimo na umjetnosti i da se konačno napravi muzej suvremene umjetnosti Ars Aevi u koji ćemo moći smjestiti kolekciju zato što će onda to biti osnova za izgradnju novog života, davanje novih mogućnosti kulturi i umjetnosti - naveo je Pistoletto.

Umjetnik će sutra, na inicijativu Veleposlanstva Italije u BiH i povodom Dana Republike Italije, predstaviti svoje umjetničko djelo Treći raj u Sarajevu, prenosi Fena. 

Treći raj je simbol beskonačnosti, koji je maestro preinačio dodavanjem jednog centralnog kruga, koji je zamišljen kao sredstvo promjene i preporoda novog čovječanstva. Sarajevo će na taj način postati dio niza svjetskih gradova u kojima je realizovan Treći raj, koji predstavlja ideju jedinstva između umjetnog i prirodnog svijeta u cilju harmonizacije oprečnosti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.