Roger Waters nastavlja oduševljavati svoje obožavatelje

Najkreativniji Floyd u izolaciji kani snimiti album obrada svojih hitova

Najkreativniji Floyd u izolaciji kani snimiti album obrada svojih hitova
24.06.2020.
u 09:33
Pogledaj originalni članak

Nakon uspješne izvedbe skladbe "Mother", bivši član Pink Floyda Roger Waters svoje je brojne obožavatelje obradovao moćnom izvedbom pjesme “Two Suns in the Sunset”, koju je također snimio u izolaciji sa svojim bendom na daljinu.
Zadnja je to pjesma Pink Floyda s albuma “The Final Cut” iz 1983. godine, što je ujedno i posljednji album na kojem su zajedno radili Roger Waters i David Gilmour. Album je, slično kao The Wall, bio Rogerov autorski uradak.
Kreativni mag došao je na ideju napraviti album svih pjesama koje su bile izvedene na njegovoj Us+Them turneji, što znači da neće stati na samo ove dvije pjesme. 
Inače, nevjerojatno je koliko su i nakon skoro četiri desetljeća Watersove pjesme aktualne i opominjuće, a u izvedbi benda koji uz njega čine Dave Kilminster (gitara), Joey Waronker (bubnjevi), Lucius- Jess Wolfe i Holly Laessig (prateći vokali), Gus Seyffert (bas), Jonathan Wilson (gitara), Jon Carin (klavir), Bo Koster (Hammond) i Ian Ritchie (saksofon), zvuče premoćno. Uz motiv predstojeće nuklearne kataklizme u "Two Suns in the Sunset" Watersov lik razmišlja o posljednjim trenutcima života.  
Izvedba je predstavljena s posebnom porukom: “Trenutno smo u stotoj sekundi do ponoći na satu sudnjeg dana. Ovo je najbliže što je ljudska rasa bila nuklearnoj katastrofi. To što dopuštamo da nuklearno oružje postoji u svijetu koji kontroliraju očajni sociopati, samo je po sebi zloupotrebljeno uređenje”, napisao je Roger Waters u opisu videa te dodao: “Nas je mnogo, njih je nekolicina. Možemo jednostavno reći ne cijelom MAD-u (Mutually Assured Destruction; Zajedničko osigurano razaranje). To nema smisla i potencijalno je omnicidno.”
U pjesmi "Two Suns in the Sunset" u Watersovu se glasu osjeća natruha Boba Dylana iz razdoblja kasnih sedamdesetih. Watersov glas u trenutcima od trabunjanja pretvara se u vikanje čime ispoljava svoju gorčinu i bijes.
S nestrpljenjem iščekujemo obradu naredne pjesme iz nenadmašnog repertoara Watersa, odnosno Pink Floyda.

Inače, The Final Cut je politički album, i on je nagovjestio raspad Pink Floyda jer se Gilmouru nije sviđala ta političnost albuma. Gilmour je na njemu sudjelovao simobolično, otpjevavši samo jednu pjesmu ("Not Now John"). Bubnjar Nick Mason, Rogerov dugogodišnji i najbliži saveznik u Floydu, u prepirkama oko glazbe stao je na Gilmourovu stranu. Watersu je tada postalo jasno da više nikada neće snimati zajedno s Gilmourom i Masonom. Waters je The Final Cut čak htio objaviti pod svojim imenom, ali to nije dopustila izdavačka kuća EMI s kojom su imali potpisan ugovor za album kao Pink Floyd. The Final Cut je objavljen u ožujku 1983. u Ujedinjenom Kraljevstvu. Omot je dizajnirao Waters, a na njemu su detalji raznih vojnih odličja iz Drugog svjetskog rata, uključujući i Medalju časti američkog vojnog zrakoplovstva. Na stražnoj strani je prikazan vojnik koji pod miškom drži rolu filma, a u leđa mu je zabijen nož.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.