ŠIMIĆEVI SUSRETI 2018

Na otvaranju monodrama “Govorite li hrvatski?” Joška Ševe

30.04.2018.
u 08:00
Pogledaj originalni članak

Danas, 30. travnja, s početkom u 12 sati u sportskoj dvorani Srednje škole u Grudama bit će otvoreno 55. izdanje Šimićevih susreta, najdugovječnije književne manifestacije u BiH. Tom prigodom popularni hrvatski glumac Joško Ševo izvest će monodramu “Govorite li hrvatski?”, a u zabavnom dijelu programa nastupit će članovi Glazbene škole u Grudama.

Bogat program

Program Šimićevih susreta 2018. nastavit će u četvrtak, 3. svibnja, s početkom u 12 sati poetskim kolažom o Antunu Branku Šimiću u maloj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru. Nakon poetskog kolaža posvećenog ocu hrvatske moderne književnosti, bit će položeno cvijeće uz spomenik A. B. Šimiću u Mostaru. Istoga dana navečer, s početkom u 19 sati, u Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu bit će predstavljena knjiga poezije “Panj” Ive Nuić i promoviran roman “Djevojka plavih očiju” Ane Marije Alpeza.

Nakon predstavljanja tih dviju knjiga u istom prostoru bit će otvorena izložba slika i skulptura akademskog kipara Dejana Durakovića, višeg predavača na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. U glazbenom dijelu programa nastupit će članovi Glazbene škole Široki Brijeg.

Književna nagrada

Program 55. izdanja ove značajne književne manifestacije završit će u petak, 4. svibnja. S početkom u 10 sati bit će upriličen susret književnika s učenicima grudskih škola. U 19 sati u župnoj crkvi u Drinovcima, rodnom mjestu braće Šimić, bit će služena misa zadušnica za braću književnike, a u 20 sati u dvorani drinovačke osnovne škole započet će tradicionalna akademija u čast književnika braće Šimić. Prigodno slovo o Antunu Branku Šimiću održat će dr. Davor Nikolić. U programu “Pjesnici su čuđenje u svijetu” nastupit će niz pjesnika. U okviru bogatog programa završne večeri Šimićevih susreta 2018. bit će dodijeljena i ugledna književna nagrada A. B. Šimić, što je tradicionalno dodjeljuje Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne. Bit će nagrađeni i nadareni mladi pjesnici, a u glazbenom dijelu programa nastupit će kantautorica Ana Opačak. Na kraju ovog kulturnog programa bit će otvorena izložba učeničkih likovnih radova.

Program Šimićevih susreta i ove godine odvijat će se u Drinovcima, Grudama, Širokom Brijegu i Mostaru, važnim životnim postajama A. B. Šimića, hrvatskog pjesnika svemira, koji je proslavio rodne Drinovce i svoju Hercegovinu.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.