NEOČEKIVANI SADRŽAJ

Na dvije otkrivene stranice Anne Frank pisala je i o seksu

Foto: Andreas Arnold/DPA/PIXSELL
Na dvije otkrivene stranice Anne Frank pisala je i o seksu
17.05.2018.
u 18:37
Posebnom tehnologijom osvjetljivanja pročitane su stranice dnevnika koje je Anne Frank prelijepila smeđim papirom
Pogledaj originalni članak

Godinama su dvije stranice dnevnika Anne Frank bile zagonetka za znanstvenike. Anne ih je napisala u svom skloništu u Amsterdamu, gdje se s obitelji skrivala pred nacistima, a potom prelijepila smeđim papirom kako ih se ne bi moglo pročitati. Sada su napokon “pročitane” koristeći posebnu tehnologiju osvjetljavanja, a pokazalo se kako je na njima Anne Frank ispisivala proste viceve i svoja razmišljanja o seksu, kontracepciji i prostituciji. 

Velike kuće za zabavu

– Svi muškarci, ako su normalni, idu sa ženama kao što su one u susjednoj ulici i s kojima se zabavljaju. U Parizu za to postoje i velike kuće. I tata je bio tamo – piše Anne u dijelu dnevnika koji se odnosi na prostituciju. Spominjala je i pubertet, vlastito seksualno sazrijevanje, činjenicu kako djevojčice oko četrnaeste godine dobivaju prvu mjesečnicu. – Znak je to da je ona zrela, da može imati odnose s muškarcima, ali naravno nitko to ne radi prije braka – stoji u dnevniku. U ovim zapisima Anne Frank navela je i nekoliko viceva s temom seksa. – Čovjek je bio oženjen za vrlo ružnu ženu i nije s njom htio imati odnose. Jedne večeri vratio se kući i vidio svog prijatelja u krevetu sa svojom suprugom. Pomislio je tada, kad on može, morat ću i ja – jedan je od viceva.

Izazivaju smijeh

Anne Frank svoj je dnevnik pisala tijekom dvije godine skrivanja za vrijeme Drugog svjetskog rata, a uhvaćena je i zajedno s obitelji poslana u koncentracijski logor Auschwitz u kolovozu 1944. gdje je uskoro ubijena. Dnevnik je nakon rata objavljen i postao je simbol nade i otpora, a preveden je na desetke jezika. Do sada ove stranice nisu bile tiskane jer nije bio poznat njihov sadržaj. – Tko god bude čitao ove ulomke, neće moći suspregnuti osmijeh. Prosti vicevi uobičajeni su među djecom koja rastu i razvijaju se. Ove stranice pokazuju kako je Anne Frank bila normalno, obično dijete uza sav svoj talent koji je imala – kaže Frank van Vree, direktor Nizozemskog instituta za proučavanje rata, holokausta i genocida. Kako je Dnevnik svojevrsni klasik literature, još uvijek nije odlučeno hoće li se ubuduće tiskati u dosadašnjem izdanju ili će pak biti proširen za dvije stranice koje su do sada papirom bile skrivene od čitatelja.
 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.