Napretkov tjedan kulture

Na 4. NTK-u koncerti, kazališna predstava, monografija i izložba

storyeditor/2023-03-14/napredak.jpg
storyeditor/2023-03-14/napredak1.jpg
storyeditor/2023-03-14/napredak_plakat.jpg
17.03.2023.
u 17:10
Glavna podružnica Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" (HKD) u Mostaru i ove godine organizira manifestaciju "Napretkov tjedan kulture" koja počinje 27. ožujka u 19.30
Pogledaj originalni članak

Glavna podružnica Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" (HKD) u Mostaru i ove godine u sklopu manifestacije "Napretkov tjedan kulture" (NTK) nudi pet zanimljivih likovnih, kazališnih i glazbenih sadržaja, a kao kruna događaja bit će predstavljena monografija "Čuvari i promotori kulture u gradu na Neretvi", piše Večernji list BiH.

Korizmeni koncert

Kao uvertira, 4. Napretkov tjedan kulture počinje korizmenim koncertom u katedrali Marije Majke Crkve 21. ožujka u 18.30. Sudjeluju Marijo Bevanda, bariton, i Katja Krolo Šarac, klavir, koja je i umjetnička voditeljica Komornog pjevačkog ansambla Pro Arte. Službeni početak Napretkova tjedna kulture 2023. zakazan je za ponedjeljak, 27. ožujka u 19.30 otvaranjem velike izložbe "Progressus fundus" u Galeriji kraljice Katarine Kosače u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače. Radi se o djelima iz bogatog fundusa HKD-a "Napredak". Izložba obuhvaća više od 40 umjetničkih radova istaknutih bosanskohercegovačkih, hrvatskih i slovenskih umjetnika koji su u svojim lokalnim sredinama bili jedni od glavnih inicijatora i protagonista modernih umjetničkih tendencija. Iako nije tematski koncipirana, uočava se kako prevladavaju teme pejzaža, mrtve prirode i portreta, čiji je stilski raspon veoma širok, kreće se od simbolizma i secesije, preko ekspresionističkog izraza do poetskog realizma i lirske apstrakcije. - Napretkov fundus obuhvaća impresivnu zbirku iznimnih umjetničkih djela, a izložba "Progressus fundus" prikazuje tek djelić fundusa sazdanog od djela istaknutih imena bosanskohercegovačke umjetnosti. Njome su obuhvaćeni različiti stilovi i kolorističke palete, utisnuti nebrojeni motivi u promatračevu dušu, odaslan dašak grandioznosti umjetničkog kreativnog habitusa - napisala je magistra slikarstva Kristina Ćavar o izložbi koja donosi djela Gabrijela Jurkića, Petra Šaina, Romana Petrovića, Ive Šeremeta, Mice Todorović, Marija Mikulića, Nade Pivac, Ljube Laha, Franje Likara, Affana Ramića, Ismeta Rizvića, Mehmeda Zaimovića, Seida Hasanefendića Trabzona, Nedžada Ibrišimovića, Mersada Berbera, Slavka Šohaja, Milana Vasiljevića, Miroslava Bilaća, fra Petra Perice Vidića, Adalberta Ade Opića, Božidara Jakaca, Ede Murtića i Zlatka Price.

"Pizza s Krešom"

Za ljubitelje kazališta gostujuća predstava redatelja i glumca Roberta Kurbaše "Pizza s Krešom" planirana je za utorak, 28. ožujka u 20 sati. Predstava je rađena po motivima neovisnog američkog filma s početka 80-ih godina prošlog stoljeća "Moja večera s Andreom". Predstava govori o smislu života i našim težnjama u potrazi za individualnom srećom. U predstavi igraju Nina Levak, Krešimir Mišak i Robert Kurbaša. U srijedu, 29. ožujka u 19 sati bit će održana promocija monografije "Čuvari i promotori kulture u gradu na Neretvi" autora Miroslava Landeke. To je monografija koja na nenametljiv način donosi priču o radu i rastu Napretkove Glavne podružnice Mostar u četiri godine ponovnog intenziviranja rada. Podružnica je u razdoblju između dviju skupština 2018. – 2022. uspjela organizirati prepoznatljivi Napretkov tjedan kulture, oformiti Napretkov trio Senso, ali i organizirati različite tečajeve, promocije, izložbe, predstavljanja te privući veliki broj članova, uglavnom mladih, kao i značajan broj glazbenika, slikara, kipara, povjesničara.

Jazz za kraj

Kao neizostavni začin Napretkova tjedna kulture, u petak, 31. ožujka s početkom u 20 sati u Galeriji kraljice Katarine Kosače, gdje se održava većina Napretkovih događaja, bit će održan koncert jazz-kvarteta Birdland. Kvartet djeluje u sastavu Napretkove podružnice iz Ljubuškog, a čine ga vrsni glazbenici: Ivana Zrimšek Šaravanja, Marko Jakovljević, Josip Bošnjak i Marko Brkić.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.