Ivan Leo Lemo

Ja sam najveći ‘vlaj’ među redateljima

Ja sam najveći ‘vlaj’ među redateljima
13.05.2017.
u 13:14
Pogledaj originalni članak

Splićanin Ivan Leo Lemo (41) spada među najzapaženije i najnagrađivanije redatelje srednje generacije u Hrvatskoj. Lemo, koji dobro poznaje vlaški duh jer je, kako kaže u intervjuu za Večernji list, “najveći vlaj među redateljima”, uvjeren je u uspjeh “Predstave Hamleta u selu Mrdušnja Donja” koja će premijerno biti izvedena pred mostarskom publikuom na Maloj sceni HNK 17. svibnja u 20 sati.

Je li vam ovo prvi put da u Mostaru kao gost redatelj radite na jednoj predstavi?

- U profesionalnom kazalištu mi je ovo prva predstava, ali sam u Mostaru prisutan već 4 godine jer predajem glumu u operi na studiju glazbene umjetnosti. Sa studentima sam imao priliku raditi predstave na operne arije, tako da sam se već imao prilike susresti s mostarskom publikom. Ovo je ipak nešto drugo i drago mi je što imam priliku raditi s ovim divnim ansamblom.

Kako je došlo do suradnje s HNK Mostar?

- Muvajući se po Mostaru, upoznao sam se ravnateljem Ivanom Vukojom i u razgovoru mi je predložio da nešto radimo. I kada su nam se slobodni termini poklopili, dogovorili smo se.

Je li povod za rad na predstavi bila smrt autora djela Ive Brešana?

- Ideja je došla od dramaturga i umjetničkog savjetnika HNK Mostar Dragana Komadine. Povod nije bila smrt autora teksta, ali nam je bila dodatna inspiracija. Lijepo je prisjetiti se velikog Brešanova djela i ovo je prva predstava, koliko znam, koja se radi po njegovu tekstu nakon njegove smrti.

Veliki je izazov pred vama?

- Jest, i kao vlaju mi je, vjerujte, to jako stalo jer je ovo najbolja predstava na tom vlaškom jeziku.

Kako teku probe, jeste li spremni za premijeru?

- Sve ide po planu, ansambl je pojačan s nekoliko mladih glumaca koji su tu sezonu-dvije. Oni su jako talentirani i puni snage. Tu je i “gost”, naime ludoga Bukaru glumi vaš Mostarac Slaven Knezović. Uz mene, tu je i autorski tim iz Zagreba i Splita: Mirjana Zagorec, kostimografkinja, Vesna Režić, scenografkinja, Leo Mujić koreograf i Zvonimir Dusper Dus skladatelj.

Po čemu se vaš Hamlet razlikuje od drugih Brešanovih Hamleta?

- Posjeduje jednu režijsko-dramaturšku nit. Radnju u predstavi ostavili smo u vremenu poraća iza 2. svjetskog rata, zadržavši cijeli taj ideološki okvir. Zapravo u predstavi se i radi o ideologiji koja se spušta od vrha do baze piramide odnosno do radnika i seljaka kojima dolje vladaju male Bukare na svojim guvnima. Riječ je o jako dobrom tekstu koji govori o ljudskoj prirodi u specifičnom političkom i ideološkom kontekstu. Kako se radi o petočinskoj grotesknoj tragediji, između tih 5 slika, intervenirali smo ugradivši tzv. radioemisije na razne teme o ekonomskom uspjehu Jugoslavije, kako je potrebno u sela dovoditi kulturu i prosvjetu. To je sve napisano i izgovoreno jezikom onoga doba onim diktatom kakav smo gledali u filmskim žurnalima, u jednoj formi koja je meni bila inspirativna i uzbudljiva. I to je u biti ono što ovu našu predstavu razlikuje od ostalih Brešanovih ‘Hamleta’.

Dojma smo da se radi o velikoj predstavi s velikom podjelom i ogromnom scenografijom. Jeste li u pripremama imali problema s ograničenim prostorom na Maloj sceni?

- Pa zapravo je ispalo super. Mislim da smo s 14 ljudi na maloj sceni postigli osjećaj velikog sela što nam na većoj sceni ne bi pošlo za rukom. Osim ansambla, na sceni će biti i članice KUD-a Sv. Ante (Cim) koje pjevaju gange. Imamo čak i na engleskom ono famozno “To be, or not to be” što je svojevrstan kuriozitet(smijeh). Meni je to kao vlaju vrlo uzbudljivo. To je krimi priča o korpuciji jer netko je pronevjerio zadružne pare da bi nevin završio u zatvoru. Sve se odvija dok selom vlada partijski sekretar zbog čega je tekst bio subverzivan i nije do 1971. igrao. Sve se odvija pred selom i čeka se što će na sve selo reći.

Vjerujemo da će i kostimi biti zanimljivi poglavito ako su iz razdoblja poraća?

-To je neka vlaška “ciganica” caritas štih koji jako lijepo oslikava vlaški karakter.

Kako ste zadovoljni s radom vašeg školskog kolege Slavena Knezović?

- Slaven je vrhunski umjetnik, odličan je i moram priznati rođeni Bukara, što mu i nije kompliment kao čovjeku, ali kao glumcu svakako jest. Vješt je, moćan, dubok i predan glumac. Uistinu. Žalim što nismo dosad radili osim na akademiji od koje je prošlo 20 god. Drago mi je što se opet srećemo u Mostaru.

Čuli smo od drugih glumaca da je atmosfera na probama bila izvrsna. Očekivanja od predstave su velika?

- Super nam je bilo, jako smo se prožimali, radili smo opušteno i mislim da će i rezultat biti dobar. Pozvao bih mostarsku publiku da dođu vidjeti ovu komediju ili kako bi Bergson rekao u traktatu o smijehu “smijeh je poput pjene na vrhu vala veselo pršti, ali kad ga zgrabite i kušate vidite da je gorak”. Gorka komedija to je ova naša predstava.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.