NOĆ MUZEJA 2023. U HERCEGOVINI

Izložbe u Mostaru, Širokom Brijegu, Čitluku, Gorici, Tomislavgradu

28.01.2023.
u 14:36
Pogledaj originalni članak

U okviru tradicionalne manifestacije Noć muzeja, koja se održava 27. siječnja,  u Hercegovini su upriličeni zanimljivi programi. U Sveučilišnoj galeriji u Mostaru otvorena je izložba 14 slika „Hercegovački ciklus“ Tihomira Lončara, što ih je ovaj umjetnik darovao Sveučilištu u Mostaru, i drugih radova ovog umjetnika, koji su nastali prošle godine za vrijeme njegova boravka i rada u Mostaru.

U okviru Noći muzeja 2023. u Mostaru je upriličena dječja likovna radionica pod vodstvom akademskog slikara Vilima Parića te pod vodstvom „Pop-up muzej crne umjetnosti“ kustosice Ive Bilić. Upriličeno je i predstavljanje knjige „Oltar znanja“, konju je predstavio likovni i književni kritičar Milan Bešlić, povjesničar umjetnosti Vladimir Filipović, akademski slikar Stjepan Skoko, prof. dr. Antun Lučić i Marin Ivanović, voditelj Sveučilišne galerije.

U Franjevačkom muzeju i galeriji na Širokom Brijegu otvorena je izložba „Život – otisak“ Dževada Hoze. Izložene su grafike iz privatne zbirke obitelji Hozo i fundusa Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine. U okviru Noći muzeja 2023. u novootvorenoj galeriji „Noa“ u Širokom Brijegu postavljene su slike Sanijele Matković i Anđelke Hrkać.

Govorili su Josip Mijić u ime galerije, Strajo Krsmanović Direktor Umjetničke galerije jer je izložba nastala u suradnji s Umjetničkom galerijom te Ivana Udovičić, povjesničarka umjetnosti, o samoj izložbi i radu Dževada Hoze. Izložbu je otvorio fra Ivan Marić, ravnatelj franjevačke galerije.

Župni ured u Gradnićima i ogranak Matice hrvatske Čitluk u Noći muzeja upriličili su kolaž-program. Najprije je Andrija Stojić održao predavanje „Muzeji su važni“, a potom je otvorena izložba fotografija Ljube Kovača te upriličen obilazak stalnog postava Etnografskog muzeja u Gradnićima.

U Gorici kod Gruda organiziran je opsežan program. U staroj crkvi upriličeno je prigodno predstavljanje „Vodiča kroz Hrvatsku franjevačku arheološku zbirku“, potom je u galeriji starog župnog dvora otvorena izložba slika Magdalene Džinić Hrkać, a nakon toga uslijedilo je razgledavanje Hrvatske franjevačke arheološke zbirke „Sv. Stjepan Prvomučenik“ te razgledavanje arheoloških iskopina ranokršćanske bazilike i baptisterija s krsnim zdencem u staroj crkvi u Gorici.

U Franjevačkom muzeju u Tomislavgradu, u okviru manifestacije Noć muzeja 2023.,  otvorena je izložba „Umjetnik – crte – posvećenje“. Riječ je o zbirci crteža Gabrijela Jurkića, koja je sastavni dio fundusa Franjevačkog muzeja i galerije Gorica Livno

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.