Proljeće je vrijeme kada unosimo nešto laganiju prehranu, barem ako govorimo o začinima, no koja nam istodobno može pružiti istu količinu energije. Portal gastro.24sata.hr donosi recept za osvježavajuć i ukusan rižoto od šparoga i svježeg bilja savršen je proljetni recept nakon kojeg ti drugi recept za rižoto više neće trebati. U ovom rižotu mogu se koristiti divlje ili vrtne šparoge, ovisno o tome koje su ti dostupne. Ako koristiš vrtne, odnosno uzgojene, trebat će im možda minutica sotiranja više budući da su puno deblje.
SASTOJCI pileći temeljac 6 šalica maslinovo ulje 3 žlica luk 1 kom šparoge 500 g češnjak 4 kom crni papar 0,25 žličica sol 1,50 žličica limun 1 kom riža 1,50 šalica parmezan 0,50 šalica kopar - svježi 0,25 šalica
POSTUPAK
Ugrij temeljac na srednjoj vatri, dok pripremaš ostale sastojke.
Temeljac ne treba zakipjeti, samo treba biti vruć.
Sotiraj šparoge. Veliku tavu zagrij na srednje jakoj vatri.
Dodaj 2 žlice maslinova ulja.
Kad se ulje dobro zagrije, dodaj luk, šparoge, češnjak, papar i 1 žličicu soli.
Sotiraj oko 3 minute, uz povremeno miješanje.
Umiješaj 2 žlice sok do limuna i sotiraj još 2-3 minute.
Šparoge trebaju ostati žive zelene boje.
Odloži na tanjur sa strane. Pripremi rižoto.
Vrati tavu na srednje jaku vatru.
Dodaj 1 žlicu maslinova ulja.
Kad se ugrije dodaj rižu i prži, uz miješanje, 30 sekundi do 1 minutu.
Dodaj oko 3⁄4 šalice temeljca i promiješaj.
Smanji vatru na srednju.
Pusti da riža upije svu tekućinu te dodaj još temeljca.
Dodaj 1⁄2 žličice soli i još 3⁄4 šalice temeljca.
Miješaj redovito dok riža upija temeljac.
Dodaj temeljac malo po malo, i stalno miješaj, sve dok ne potrošiš sav temeljac, a riža ne postane kremasta i al dente – ukupno oko 25 minuta.
Dovrši rižoto i posluži.
Makni s vatre, u rižoto umiješaj parmezan i posluži.
Umiješaj šparoge.
Umiješaj i 2 žlice svježeg nasjeckanog kopra i limunovu koricu.
Kušaj i dodaj još soli i papra ako je potrebno.
Posluži posuto svježim koprom i limunovom koricom.