Kolumna

Sosa je već ovim potezom pokazao da mu se (ne)igra za Hrvatsku, nije Dalić kriv...

Sosa je već ovim potezom pokazao da mu se (ne)igra za Hrvatsku, nije Dalić kriv...
09.05.2021.
u 08:00
Pogledaj originalni članak

Gotovo je, Borna Sosa odabrao je Njemačku te više neće nastupati u kockastom dresu. Odluka je konačna, priopćio je to i izborniku Daliću.

Njemački Sky prvi je u petak objavio da bi hrvatski mladi reprezentativac mogao igrati za Njemačku na Euru nakon što je u tajnosti dobio njemačku putovnicu. Sjajnog 23-godišnjeg beka Stuttgarta Nijemci su pratili već dulje vrijeme, a Bild je objavio da ga je Joachim Löw već stavio na širi popis igrača za Europsko prvenstvo. U HNS-u su rekli da nisu znali za tu akciju DFB-a, a cijelu priču o promjeni reprezentativnog dresa potvrdio je i sam Sosa nakon prekjučerašnje pobjede Stuttgarta protiv Augsburga 2:1.

Ozlijeđen za Bišćana pa igrao za Stuttgart

– Čuo sam se s Oliverom Bierhoffom (direktor reprezentacije, op. a.) i razgovarali smo o svemu. Ne samo o Europskom prvenstvu nego i o mojoj budućnosti ako zaigram za Njemačku – rekao je Sosa pa zatim i odgovorio na pitanje znači li to da bi na Euru mogao igrati za Njemačku:

– Da, postoji mogućnost.

Tijekom petka čuo se Sosa i s izbornikom Dalićem te mu poručio da je njegova odluka konačna, da je odabrao Njemačku.

Bio je Sosa na Dalićevu radaru, no izbornik je procijenio da Borna još uvijek nije igrač za naslovne uloge vatrenih pa ga je tako i uoči posljednjeg okupljanja A reprezentacije radije ustupio svom kolegi iz mlade reprezentacije Igoru Bišćanu.

 
 

No tu su već počele neke “čudne” Sosine igre jer, iako su se mladi vatreni borili za četvrtfinale Eura (koje su na kraju i izborili), Borna je nekoliko dana prije okupljanja nedolazak na Bišćanovo okupljanje opravdao ozljedom. A onda je već četiri dana nakon toga zaigrao svih 90 minuta protiv Werdera pa idući vikend opet svih 90 minuta protiv Borussije Dortmund. Očito je već tada bio u kontaktu s Njemačkim nogometnim savezom pa je kalkulirao te zato eskivirao tu posljednju utakmicu skupine Eura do 21 godine protiv Engleza.

Trebao je biti strpljiviji

I zato bi bilo nekorektno, sad kad smo izgubili Bornu Sosu, krivnju svaliti na Zlatka Dalića. Jer, to što je odabrao Njemačku isključivo je odluka i želja Borne Sose. Mogao je biti strpljiviji i nakon Eura sigurno bi se našao na Dalićevu popisu.

Bilo je i većih i boljih igrača koji su morali pričekati svoj debi za A reprezentaciju, iako su smatrali da im je mjesto u njoj. Nažalost, Sosa nije bio strpljiv. Hrvatska je tako izgubila jednog potencijalno velikog igrača, ali srećom, na njegovoj poziciji imamo fenomenalnog Bornu Barišića, ali i Joška Gvardiola, koji je ove sezone briljirao na poziciji lijevog beka u Dinamu. I zato za Sosom ne treba plakati, nego se potruditi da nam takvi igrači ne pobjegnu i u budućnosti. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.