Kolumna

Neravnopravna partija šaha: Bošnjacima dva topa fore, a traže i šest pješaka!

Neravnopravna partija šaha: Bošnjacima dva topa fore, a traže i šest pješaka!
24.06.2022.
u 11:23
Pogledaj originalni članak

Stiglo je i kalendarsko lito vilovito, koje je na razne načine sve više i silovito. Posebno u Ukrajini gdje ruska armada metodom spaljene zemlje spaljuje iluzije o miru na planetu Zemlji. Neki Putinovi puleni javno prijete i nekim zemljama koje su članice EU-a i NATO-a. Pa je netko u crnohumornom stilu ili možda distopijskoj logici, kazao da bi prije mogla Rusija ući u EU, nego Ukrajina. No, čudi i to da se Europskoj uniji i NATO-u nije žurilo kad je Balkan u pitanju. Možda u EU još nisu čuli za onu balkansku: "Tko prije djevojci, tomu i djevojka!" A jugoistočna je Europa u geostrateškom smislu zanimljiva udavača, poželjna mlada s velikim geopolitičkim mirazom. A guraju je u (previše) Otvoreni Balkan. Koji je lak plijen za medu s Urala i lisicu s Bospora. Srbija će se morati odlučiti kojemu će se prikloniti carstvu - Vučić je još u dilemi: europski bankomat ili ruski automat?! Pa se i RS našao u neobranom grožđu. A onda posredno i čitava BiH. Bošnjačka strana u BiH našla se između Kurte i Murte, a bh. Hrvati nemaju dvojbe: EU, NATO i nitko više! Postavlja se nova željezna zavjesa, a BiH se trenutačno nalazi u dimnoj zavjesi. Kad je Mujo vidio Kineski zid, konstatirao je:

- Joj, jest nadrlj'o onaj koji je radio na miješalici!

Nadamo se da tako BiH neće nadrljati kad se konačno dovrši nova željezna zavjesa. Prošloga tjedna EK predložila je Europskom vijeću donošenje odluke o dodjeli kandidacijskog statusa Ukrajini, zbog ruske agresije, dok se od BiH i Gruzije traži ispunjavanje znanih uvjeta. Tema je ovo za čelnike 27 zemalja EU-a na summitu u Bruxellesu. No, Dragan Čović, čelnik Doma naroda, i Nebojša Radmanović, čelnik Zastupničkog doma Parlamenta BiH, uputili su pismo Europskom vijeću uoči dvodnevnog summita na kojem se očekuje dodjela statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji. U pismu se traži da se i BiH žurno dodijeli status kandidata, uz nužne promjene izborne reforme kako bi se mogli provesti rezultati izbora. Ohrabruje činjenica da su se konstitutivni narodi i presuda u predmetu Ljubić našli u Rezoluciji o BiH u Europskom parlamentu.

Nedavni skup u Bruxellesu, koji je organizirao Charles Michel, ocijenjen je neuspješnim i tako dospio u veliku knjigu mrtvih slova na papiru kad je BiH u pitanju. Čemu takva okupljanja ako je 2013. godine u tom istom Bruxellesu potpisan dokument od strane vodećih stranaka triju konstitutivnih naroda, u kojem stoji da jedan narod neće drugom birati političke predstavnike? Nepodnošljiva je lakoća otpisivanja i ignoriranja dogovorenog i potpisanog od strane bošnjačkih struktura, što traje već tri desetljeća. Takva anarhija postaje hegemonija brojnijeg. To su konačno, zahvaljujući ponajviše službenom Zagrebu, shvatile brojne političke strukture i u EU. No, bošnjački lobisti svojim pseudograđanskim narativom zaveli su neke lijeve i zelene strukture zemalja EU-a. Još su previše zelene da shvate o kakvoj se podvali radi. Hrvatski premijer Plenković kazao je da davanje kandidacijskog statusa BiH mora ići ukorak s izmjenama Izbornog zakona. Hrvatska ima pravo na takav stav kao članica, a i Ustav je obvezuje da skrbi o Hrvatima izvan RH. Da uopće ne postoji ni jedan Hrvat u BiH, Hrvatska BiH, kao susjednoj državi, treba željeti sve najbolje radi vlastite sigurnosti. Potpisnica je Washingtonskog i Daytonskog sporazuma koje su neke političke snage izmijenile do neprepoznatljivosti. I Doris Pack kazala je da razumije Dragana Čovića jer Bošnjaci po postojećem sustavu mogu birati hrvatske predstavnike u vlasti. Odnos bošnjačkih unitarista spram Zapada podsjeća na nezgodnu zgodu u kupeu Orient Expressa, u kojem su sjedili Rus, Amerikanac, Nijemac i građanin BiH. Rus ironično baci kruh kroz prozor, a ova trojica se počeše čuditi:

- Zašto bacaš kruh?

- Ima pšenice i kruha u Rusiji i za bacanje - odbrusi Rus.

Ponosni Amerikanac izvuče iz novčarke nekoliko stotina dolara, baci ih kroz prozor i reče:

- Ima ovoga kod nas u Americi i za bacanje!

Začuđeni Nijemac pogleda u građanina BiH, a ovaj mu reče:

- Nemoj da ti slučajno padne na pamet!

No, "građanskih" botova koji svojim "komentarima" na društvenim mrežama nastoje zavarati bh. javnost sve je više i više. Puno više nego hejtera, cyber-ratnika, hakera i lažnih predstavljača istinskih institucija zajedno. Zahtijevaju neravnopravnu partiju šaha: Bošnjacima dva topa fore, a traže i šest pješaka! Za njih je Dayton švedski stol. Ponašaju se kao Mujo u prodavaonici. Ugledao je paket od šest boca piva, na kojem je pisalo: "Šest boca piva, dvije boce gratis." Mujo počne raspakiravati pakete, a začuđena prodavačica ga upita:

- Što to radite, gospodine?

- Ma, ništa, uzimam ove što su gratis - pojasni joj Mujo.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.