Kolumna

Neozbiljno ponašanje “građanske” čaršije uvodi BiH u ozbiljne političke komplikacije!

Neozbiljno ponašanje “građanske” čaršije uvodi BiH u ozbiljne političke komplikacije!
06.05.2022.
u 15:04
Sve su veće, bučnije i mučnije laže i paralaže iz sarajevskog “multi-kult” ružičnjaka, a sve je čudnija “matematika” predstavnika najbrojnije od triju konstitutivnih nacija
Pogledaj originalni članak

Stigao je i svibanj, za samo 25 dana stići će i klimatološko ljeto. A već sve nekako miriše na vruću političku jesen. Svibanj je počeo na čudan način. Proslava Praznika rada, 1. svibnja, u BiH je podsjećala na 1. travnja. Jedni nisu radili prva tri dana u svibnju, a drugi samo 1. svibnja, koji je ionako pao u neradnu nedjelju. Katolici i ostali kršćani zapadnog svijeta 1. svibnja inače slave svetog Josipa Radnika. A onda je došla srijeda, kad je SIP raspisao opće izbore u BiH.

Božo Ljubić na HRT-u je kazao kako želi vjerovati u to da još uvijek ima mogućnosti da se izmijeni Izborni zakon i omogući bh. Hrvatima izabrati svoje legitimne predstavnike, naglasivši kako je Parlamentarna skupština BiH trebala već davno izmijeniti Izborni zakon. No, kako to nije realizirano, onda je Ustavni sud BiH jednostavno izbrisao članke Izbornog zakona koji se odnose na izbor izaslanika u Dom naroda Federacije BiH. Ljubić je apostrofirao činjenicu da je Dom naroda Federacije nezaobilazna stepenica za izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije, federalne Vlade i izbor izaslanika u Parlamentarnu skupštinu BiH te zaključio da BiH nema zakonit Izborni zakon na osnovi kojega je moguće provesti izbore i zadovoljiti osnovne demokratske standarde. Objasnio je činjenicu da je BiH po svom Ustavu dvodimenzionalna federacija - teritorijalna federacija s dva entiteta i institucionalna federacija triju ravnopravnih konstitutivnih naroda te da se ta ravnopravnost ostvaruje prvenstveno preko Izbornog zakona, naglasivši i paritet u Predsjedništvu preko kojeg se ostvaruje institucionalna ravnopravnost.

No, nametnutim amandmanima koji nisu legitimirani kroz Parlament institucionalna ravnopravnost je derogirana, i to u prvom redu na štetu bh. Hrvata, što ovaj tvorbeni, konstitutivni narod trpi već dva desetljeća. Prema postojećem krnjem Izbornom zakonu, Bošnjaci mogu izabrati “svoga” Hrvata za hrvatskog člana Predsjedništva te šest od 17 “svojih” Hrvata i tako hrvatski ustavotvorni narod izbaciti iz vlasti na federalnoj i državnoj razini. To žučljivi zagovornici unitarne bošnjačke države, odjevene u prozirno građansko ruho, javno i sve bučnije izgovaraju pred ušima i začuđenim očima predstavnika EU-a i SAD-a. Na sve nedemokratske načine nastoje zadržati status quo koji im omogućuje poseban status u BiH. No, valja vjerovati kako još ima vremena i prostora da se usvoji jedan od više prijedloga HDZ-a i HNS-a BiH, koji pomiruju odluke Suda u Strasbourgu i Ustavnog suda BiH. EU nudi mrkvu iz svojih fondova, a umjesto batine za sada vidimo samo grančicu kojom se maše.

Dragan Čović uputio je pismo brojnim međunarodnim dužnosnicima u kojem izražava duboku zabrinutost zbog odluke SIP-a o raspisivanju općih izbora bez nužnih izmjena Izbornog zakona u cilju otklanjanja svih utvrđenih diskriminacija. Čović za potez SIP-a kaže kako je protivan vladavini prava i da je izravna prijetnja miru i stabilnosti u BiH te da je protivan i Washingtonskom i Daytonskom sporazumu. Hrvatskom narodnom saboru ne preostaje ništa drugo nego pristupiti realizaciji zaključaka zasjedanja od 19. veljače te pokrenuti pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije! Neozbiljno ponašanje sarajevske “građanske” čaršije uvodi BiH u vrlo ozbiljne političke komplikacije! Pa bi i Vijeće sigurnosti UN-a sljedećeg tjedana trebalo raspravljati o BiH.

Sve su veće, bučnije i mučnije laže i paralaže iz sarajevskog “multi-kulti” ružičnjaka, a sve je čudnija “matematika” predstavnika najbrojnije od triju konstitutivnih nacija. To nas na svoj način podsjeti na anegdotu vezanu uz nekadašnjeg širokobriješkog profesora dr. Zvonimira Janka, jednog od najvećih matematičara u povijesti. Janko je nedavno preminuo, a njegovi živući đaci sjećaju se genijalnog matematičara i po svom jedinstvenom humoru. Kao razrednik upitao je jednog širokobriješkog gimnazijalca zašto jednog dana nije došao na nastavu, a učenik počne objašnjavati:

- Poštovani profesore, dok sam pješice išao od kuće, koja je osam kilometara daleko od gimnazije, buljio sam u knjigu i ponavljao gradivo, a samo kilometar nadomak gimnazije na putu bila je jedna lokva vode, koju nisam vidio od knjige, i ugazio sam nogom u tu lokvu. Cipela mi je bila puna vode pa sam zaključio da je bolje biti jedan dan odsutan s nastave nego tjedan dana zbog moguće prehlade ili gripe.

- Dobro, izostanak s nastave ću ti opravdati, a sad izađi pred ploču i riješi ovaj matematički zadatak: Lokva je bila u obliku kvadra dužine 70 cm, širine 50 cm, visine 40 cm, a u lokvi je bilo vode u visini 20 cm. U tu lokvu ugazio si nogom i cipelom ukupne zapremine dva kubičnih decimetara, za koliko se centimetara podigla razina vode u lokvi? - postavi zadatak dr. Janko. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.