Kolumna

Hrvatski član Predsjedništva bez glasova Hrvata podsjeća skroz na Russellov paradoks!

Hrvatski član Predsjedništva bez glasova Hrvata podsjeća skroz na Russellov paradoks!
01.07.2022.
u 16:20
Oni koji bi BiH bez Hrvata i Srba podsjećaju na Muju u rodilištu. Sestra nosi njegove trojke i pokaže mu ih, a Mujo veselo reče: - Ovo se zove usluga. Uzet ću ovoga u sredini!
Pogledaj originalni članak

Stigao je i srpanj, vrijeme za srpove i kombajne. Žito je u svijetu rodilo, ali kao da se žetva prepolovila jer je ruska agresija na Ukrajinu zaustavila plovila pa žito za kruh nasušni ne može stići do milijuna gladnih usta. Zbog krize izazvane ratom u Ukrajini poskupio je kruh i od lanjskog žita, a cijene naftnih prerađevina skaču sve više iako cijena sirove nafte u cijeni prerađevina čini relativno mali postotak. Mnogo toga nejasno je na svijetu tom. Ili je možda sve jasno. Balon je valjda bio prenapuhan pa se mora probušiti kako ne bi - puknuo. Pa puknu topovi, projektili, popucaju čvrste veze, ali i mnogo toga za što se kaže ona: Nigdje veze! Pa se prave razne procjene što bi u kojem pravcu sve moglo krenuti. Teško je izračunati dokle bi mogla rasti inflacija i koliko je brza njezina akceleracija.

BiH je puna matematičkih zavrzlama. Primjerice, hrvatski član Predsjedništva BiH bez glasova Hrvata podsjeća skroz na Russellov paradoks, poznat i kao Russellova antinomija! Radi se o dijelu osnovne matematike, koji je otkrio Bertrand Russell (1872. - 1970.), britanski filozof, logičar, matematičar, sociolog i kritičar, još 1901. godine. Slavni Russell pokazao je da Cantorova teorija sadržava kontradikcije. Najpoznatija verzija paradoksa priča je o brijaču, koju je Russell iskoristio kao zanimljivu ilustraciju.

Ide ovako: “Pretpostavimo da postoji grad i u njemu samo jedan muški brijač te da su svi muškarci u gradu redovito obrijani. Neki se briju sami, a neki dolaze brijaču. Razumno je zamisliti sljedeće pravilo: Brijač brije sve i isključivo one muškarce koji se ne briju sami. U ovako zadanim uvjetima možemo postaviti pitanje: Brije li brijač sebe?! Sada vidimo da je zadana situacija nemoguća. Ako se brijač ne brije sam, prema pravilu se mora obrijati jer je on taj koji brije muškarce koji se ne briju sami. Ako se brije, prema pravilu, mora prestati jer ne spada u skup ljudi koje smije brijati!”

Ova priča s bradom starom 121 godinu i danas je jako zanimljiva, a takvih sličnih ima doista mnogo. Jer krhko je znanje. Još postoji desetak matematičkih problema koje nitko nije riješio.

Siromašni ruski matematičar Grigorij Jakovljevič Perelman 2006. godine pronašao je rješenje matematičkog problema (Poincaréova hipoteze) koji je star više od sto godina. Iako je jako siromašan, odbio je nagradu od milijun dolara. Nije došao na dodjelu te bogate nagrade, koja u matematici ima težinu Nobelove jer je toga dana išao brati - gljive! Za razliku od njega neki su se Rusi malo preračunali, posebno kad je agresija na Ukrajinu u pitanju.

Matematičkih nonsensa vezanih za BiH ima napretek. BiH je jedna država dvaju entiteta i triju konstitutivnih naroda iako dva nije djeljivo s tri. Kad dva podijelimo s tri, dobijemo jednu ništicu, jedan zarez i bezbroj šestica. No, sve bi moglo funkcionirati ako se trećem narodu dadnu prava kakva imaju druga dva. U Belgiji postoje tri konstitutivna naroda - Flamanci, Valonci i Nijemci (kojih je samo oko 60.000), imaju šest razina vlasti i sve funkcionira jer najbrojnijim Flamancima ne pada na pamet da Valoncima i Nijemcima biraju političke predstavnike u vlasti. U Švicarskoj postoje tri etničke zajednice u 26 kantona. Ali sve funkcionira kao švicarski sat. Jer jedni drugima ne biraju političke predstavnike. SAD funkcionira iako se predsjednik bira elektorima. Grlati i zadrti borci za “građansku” BiH smiju se Amerima. Njima su smiješni elektori, smatraju da oni, i samo oni, u BiH trebaju biti - selektori. Oni bi sve u BiH birali po svojoj volji kao selektori državnih reprezentacija u sportu! Više je nego zanimljivo to da po starom Izbornom zakonu šest zastupnika u klubu Hrvata Doma naroda FBiH, izabranih voljom Bošnjaka, mogu “amenovati” ono što u Zastupničkom domu odluče tri puta brojniji Bošnjaci.

Logično bi bilo da odlučuje natpolovična većina Hrvata u Klubu. No, nelogično je da se u taj Klub Hrvata, u kojem bi se trebali štititi hrvatski nacionalni interesi, biraju poslanici iz županija u kojima gotovo nema Hrvata. Bošnjačke stranke javno su počele rješavati matematički zadatak: kako izabrati šestoga Hrvata po svojoj volji u hrvatski Klub Doma naroda FBiH? I tako izbaciti Hrvate iz vlasti FBiH i države! Takvo rješenje bilo bi za debelu “kečinu” zbog koje bi BiH izgubila čak četiri godine! Oni koji bi BiH bez Hrvata i Srba podsjećaju na Muju u rodilištu. Sestra nosi njegove trojke i pokaže mu ih, a Mujo veselo reče:

- Ovo se zove usluga. Uzet ću ovoga u sredini! 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.