Kolumna

Cilj izmjena Izbornog zakona nije podjela BiH, nego podjela vlasti između Ustavom jednakopravnih!

Cilj izmjena Izbornog zakona nije podjela BiH, nego podjela vlasti između Ustavom jednakopravnih!
19.04.2021.
u 09:40
Pogledaj originalni članak

Zima se nakon 1. travnja, Dana smijeha, nastavila grubo šaliti, i to sve koroni po volji. Pa je netko na Facebook profil postavio objavu: “Što se 1. svibnja tiče, sanjke su spremne!” Ima čak i prijedloga da se BiH vrati na zimsko računanje vremena. Nadamo se da će ipak zatopliti kako bi ljudi više boravili vani i imali veću distancu od koronavirusa i novih sojeva, da će rasti procijepljenost i imunitet protiv nevidljivog gada, da će policijski sat početi nešto kasnije. Valja voditi računa o distanci, broju osoba u zatvorenom i otvorenom prostoru. Jer mali vrag ne spava. Nije još vrijeme za velika partijanja i terevenke. S jedne takve automobilom su se vraćali veseli i raspjevani Mujo i Haso, koje je zaustavila prometna policija. Jedan od prometnih policajaca primijeti:

- Opa, malo smo popili.

- I mi isto – uzvrati Mujo.

Meteorolozi tvrde kako je ovo najhladniji travanj u posljednja tri desetljeća. No zato je politička klima u BiH uzavrela. Politički i medijski plotuni prema političkim prvacima Hrvatske i Srbije kao da su malo utihnuli ili se ne čuju dobro zbog pretjeranog medijskog granatiranja prema Sloveniji nakon što je slovenski portal Necenzurirano objavio sadržaj navodnog non-papera u kojem se nalazi plan za novu podjelu teritorija na Balkanu i “komadanje” BiH. Medijski geleri padaju i po još nekim državama EU-a, a poneki dopre čak i do Rusije. Nitko ne zna tko je autor tog dokumenta “sad me vidiš, sad me ne vidiš” i kome je adresiran. No nekako se čini da se ovim političkim i medijskim metkom iz “građanskog” Sarajeva pokušalo upucati tri “zeca” – slovenskog premijera i navodnog autora dokumenta “sad me vidiš, sad me ne vidiš” Janeza Janšu (koji je izjavio da je sadržaj fantomskog non-papera suprotan stajalištu Slovenije o regiji) te politički Zagreb, koji se zalaže za jednakopravnost bh. Hrvata, i Srbiju koja, kako kažu, nastoji srpski entitet u BiH učiniti srbijanskim. Hrvatskoj bi po tom tajanstvenom non-paperu pripala zapadna Hercegovina ili bi bh. hrvatski dijelovi BiH dobili status po uzoru na Južni Tirol. S Marsa se vidi da je cilj tog tajanstvenog “dokumenta” da se posredno naruši vjerodostojnost non-papera što ga je RH službeno pokrenula pred Vijećem za vanjske poslove EU-a. U hrvatskom non-paperu navodi se potreba izmjene Izbornog zakona, kao i u pismu što su ga dobili članovi Predsjedništva BiH od američkog državnog tajnika Blinkena.

Sva ova ujdurma poklopila se s posjetom Gordana Grlića Radmana BiH i porukom hrvatskog šefa diplomacije da RH očekuje izmjene Izbornog zakona BiH. Neki politički telali “građanske” BiH spominju i navodno “šurovanje” EU-a s Rusijom. Valjda su konačno stara dama Europa i Ujak Sam preko Velike bare shvatili političke “šupljake” sarajevskih političkih i medijskih fakina te okusili sve moguće i nemoguće specijalitete bošnjačke unitarističke političke kuhinje. Vjerujemo da će dužnosnici EU-a i SAD-a masterchefovima “građanske” političke kuhinje glasno i jasno reći da cilj izmjena Izbornog zakona nije podjela BiH, već podjela vlasti između Ustavom jednakopravnih naroda! Da se više na svoj račun ne šali jedan oženjeni bh. Hrvat:

- Ja sam slučajno upao na birački popis, ja ni u vlastitoj kući nemam pravo glasa!

Udaranje političkog Sarajeva po svima, pa i i po EU-a, nalikuje na nezgodnu zgodu s Mujom ribičem kojeg je prijatelj Haso posjetio u bolnici. Mujo je bio u zavojima i gipsu pa ga Haso upita što se dogodilo.

- Za sve je kriv moj ribolov i te vražje gliste. Skužim ja da bi najpametnije bilo na običnu bateriju spojiti dvije žice i gurnuti ih u zemlju. Tako i učinim i imaš što vidjeti, gliste izlaze iz zemlje. Poslije pokušam s akumulatorom, ukopam dvije žice u zemlju, kad se osim glista iz zemlje pojaviše i krtice. Onda mi vrag ne da mira i jednu veliku žicu prebacim preko dalekovoda i oba kraja uz pomoć kliješta “kombinirki” ukopam u zemlju.

- I što je onda počelo izlaziti? – znatiželjan je Haso.

- Ne pitaj, jarane! Izišli rudari treće smjene rudnika ugljena i pretukli me k’o vola u kupusu – objasni mu Mujo. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.