Kolumna

Biden i Trump sličniji su nego što to birači priznaju

Biden i Trump sličniji su nego što to birači priznaju
14.01.2023.
u 15:08
Pogledaj originalni članak

Amerika se vratila, poručio je Joe Biden na početku svojeg mandata saveznicima diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska. Dvije godine kasnije, zbog Bidenova protekcionizma Europljanima se diže kosa na glavi. Također, Biden i njegovi saveznici osuđivali su njegova prethodnika Donalda Trumpa, najčešće opravdano, zbog napada na demokraciju i odbijanja priznavanja rezultata izbora. Istodobno, podržavali su kandidatkinju za guvernerku Georgie Stacey Abrams koja također nikada nije priznala da je izgubila izbore 2018.

Biden i Trump sličniji su nego što to demokrati i republikanci žele priznati. To najbolje potvrđuje slučaj nedavno otkrivenih Bidenovih klasificiranih dokumenata iz vremena kada je bio potpredsjednik Sjedinjenih Država. Dokumenti su pronađeni na dvije različite lokacije, uključujući i garažu u njegovu domu u Delawareu. Trump je pak u svoj dom u Floridi odnio stotine klasificiranih dokumenata. Državni odvjetnik imenovao je u međuvremenu dvojicu posebnih izvjestitelja koji provode istrage o Trumpu i Bidenu.

Demokrati pitanju Trumpa u američkoj politici godinama prilaze s pozicije moralne nadmoći i stava "oni i mi" koji zapravo seže u vrijeme znatno prije Trumpa. No, mnogo bi im lakše bilo braniti svoje pozicije da se ne pokaže redovito da se i njima može naći crnoga pod noktom.

S druge strane, republikanci su tvrdili da je Trump na udaru istrage u slučaju klasificiranih dokumenata kako bi ga duboka država spriječila da se kandidira na izborima iduće godine. No, potpuno nepovjerenje koje američka desnica pokazuje prema državnim institucijama jednako je tako promašeno kada, primjerice, državni odvjetnik kojeg je imenovao Biden naredi istragu Bidena. Tada teorije zavjere desnice mnogo teže drže vodu.

Biden je u svojoj kampanji često isticao da Trump griješi u pretjerano prijateljskoj politici prema Saudijskoj Arabiji, da je nastupio pretjerano agresivno u odnosu na Kinu te da je izostao njegov odgovor na pandemiju koronavirusa. Dvije godine kasnije, sve se to može reći i za Bidena, a u slučaju ekonomskih politika prema Kini, jednoj od najvažnijih tema današnje svjetske geopolitike, trenutačni je predsjednik otišao još dva koraka dalje. Trump je pak 2016. u kampanji tvrdio da će potpuno eliminirati javni dug države u osam godina u Bijeloj kući. A kad je došao na vlast ne samo da ga nije smanjio, nego su obveze države narasle kao nikada prije.

Prije pola stoljeća, tada kao mladi senator, Joe Biden je 1973. rekao da su homoseksualci koji rade u državnom aparatu sigurnosni rizik. Njegovi pristalice rekli bi 2023. da takvo što može izjaviti samo Trump. Također, Donald Trump bio je gotovo cijeli mandat Georgea Busha registriran kao pristaša Demokratske stranke, koju njegovi današnji birači ne mogu smisliti. Iako među njima postoje i znatne razlike, prije svega po tome što će nasilni upad radikala 6. siječnja 2021. u Kongres kako bi spriječili funkcioniranje države ostaviti trajnu mrlju na Trumpovoj političkoj karijeri, dvojica političara imaju i mnogo dodirnih točaka.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.