Paukova mreža

Kao paravan za šverc droge htjeli prevoziti turiste

Foto: VL
Kao paravan za šverc droge htjeli prevoziti turiste
14.05.2011.
u 08:30
DEA je hrvatskim istražiteljima poslala 56 CD-a na kojima su snimljeni razgovori krijumčara
Pogledaj originalni članak

Gordon Čovčić, uhićen tijekom akcije "Spider web" (Paukova mreža) pod optužbom da je član skupine krijumčara 105 kilograma kokaina iz zemalja Karipskog bazena u Europu, ostaje u istražnom zatvoru još dva mjeseca zbog težine djela i opasnosti od njegova ponavljanja. Odlučio je tako na jučerašnjem ročištu na zagrebačkom Županijskom sudu sudac istrage Zdenko Posavec.

Dio ekipe u Austriji

Petero njegovih kompanjona koji su kokain do Stuttgarta dopremili malim privatnim avionom, podsjetimo, trenutačno je u ekstradicijskom pritvoru u Austriji i Sloveniji, a Hrvatska je tražila njihovo izručenje. Za Čovčića, inače inženjera prometa zaposlenog u Zračnoj luci Zagreb, postoje ozbiljne optužbe da je trebao organizirati prijam pošiljaka s drogom i na našem aerodromu, a da je zato, u dogovoru s ostatkom krijumčara te njihovom "vezom" u Stuttgartu, trebao u Zagrebu osnovati i turističku agenciju. Ona im je, naime, trebala služiti kao paravan za česta putovanja na egzotične Karibe.

Proizlazi to iz međusobnih razgovora krijumčara koji su godinu i pol bili pod nadzorom policije. Njihovi su razgovori, neslužbeno doznajemo, pohranjeni na 56 CD-a koje je DEA u međuvremenu dostavila hrvatskim istražiteljima te su priloženi u spis. Koliko je poznato, Čovčić je u jednom takvom razgovoru obaviješten da će kokain čija je vrijednost procijenjena na 3,9 milijuna eura na pisti biti prebačen u automobil. Također, utvrđeno je i da je radi ostvarivanja kontakata te pokretanja biznisa sa spomenutom turističkom agencijom već putovao u Stuttgart. Dobro uigrani šverceri, podsjetimo, iz Zagreba su u unajmljenom avionu u ožujku otputovali na Karibe kako bi kupili kokain. Nakon obavljenog posla, u Europu su se vraćali preko Nice, gdje su izašli iz aviona te put do Stuttgarta nastavili automobilima. Pilot je pak u Francuskoj prijavio novi let bez putnika te nastavio dalje za Njemačku.

Uspio je zapravo kroz papire "oprati" cijelo putovanje, a s obzirom na to da mali letovi unutar zračnog prostora EU ne podliježu kontrolama, krijumčari nisu imali nikakvih problema sve do Austrije i Slovenije, gdje je ekipa na kraju i uhićena zbog paranoje vozača auta s vrijednom pošiljkom.

Povezani s dva narkobosa

Inače, ovu skupinu krijumčara, koja je u Hrvatsku već dopremila jednu pošiljku kokaina, istražitelji povezuju s poznatim narkobosovima Slobodanom Kašićem i Darkom Šarićem.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.