Paukova mreža

Kao paravan za šverc droge htjeli prevoziti turiste

\'OASPIDER02_nnn_crn_180411\'
VL
14.05.2011.
u 08:30

DEA je hrvatskim istražiteljima poslala 56 CD-a na kojima su snimljeni razgovori krijumčara

Gordon Čovčić, uhićen tijekom akcije "Spider web" (Paukova mreža) pod optužbom da je član skupine krijumčara 105 kilograma kokaina iz zemalja Karipskog bazena u Europu, ostaje u istražnom zatvoru još dva mjeseca zbog težine djela i opasnosti od njegova ponavljanja. Odlučio je tako na jučerašnjem ročištu na zagrebačkom Županijskom sudu sudac istrage Zdenko Posavec.

Dio ekipe u Austriji

Petero njegovih kompanjona koji su kokain do Stuttgarta dopremili malim privatnim avionom, podsjetimo, trenutačno je u ekstradicijskom pritvoru u Austriji i Sloveniji, a Hrvatska je tražila njihovo izručenje. Za Čovčića, inače inženjera prometa zaposlenog u Zračnoj luci Zagreb, postoje ozbiljne optužbe da je trebao organizirati prijam pošiljaka s drogom i na našem aerodromu, a da je zato, u dogovoru s ostatkom krijumčara te njihovom "vezom" u Stuttgartu, trebao u Zagrebu osnovati i turističku agenciju. Ona im je, naime, trebala služiti kao paravan za česta putovanja na egzotične Karibe.

Proizlazi to iz međusobnih razgovora krijumčara koji su godinu i pol bili pod nadzorom policije. Njihovi su razgovori, neslužbeno doznajemo, pohranjeni na 56 CD-a koje je DEA u međuvremenu dostavila hrvatskim istražiteljima te su priloženi u spis. Koliko je poznato, Čovčić je u jednom takvom razgovoru obaviješten da će kokain čija je vrijednost procijenjena na 3,9 milijuna eura na pisti biti prebačen u automobil. Također, utvrđeno je i da je radi ostvarivanja kontakata te pokretanja biznisa sa spomenutom turističkom agencijom već putovao u Stuttgart. Dobro uigrani šverceri, podsjetimo, iz Zagreba su u unajmljenom avionu u ožujku otputovali na Karibe kako bi kupili kokain. Nakon obavljenog posla, u Europu su se vraćali preko Nice, gdje su izašli iz aviona te put do Stuttgarta nastavili automobilima. Pilot je pak u Francuskoj prijavio novi let bez putnika te nastavio dalje za Njemačku.

Uspio je zapravo kroz papire "oprati" cijelo putovanje, a s obzirom na to da mali letovi unutar zračnog prostora EU ne podliježu kontrolama, krijumčari nisu imali nikakvih problema sve do Austrije i Slovenije, gdje je ekipa na kraju i uhićena zbog paranoje vozača auta s vrijednom pošiljkom.

Povezani s dva narkobosa

Inače, ovu skupinu krijumčara, koja je u Hrvatsku već dopremila jednu pošiljku kokaina, istražitelji povezuju s poznatim narkobosovima Slobodanom Kašićem i Darkom Šarićem.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?