ZAJEDNIČKI STAV

Josipović i Kosor pozvali Hrvate na glasovanje u BiH

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Josipović i Kosor pozvali Hrvate na glasovanje u BiH
13.07.2010.
u 11:49
Inicijativu da šef države i premijerka sudjeluju u pozivanju Hrvata na registraciju radi izbora uputila, kako smo doznali, Udruga posavskih Hrvata - Prsten
Pogledaj originalni članak

Pozivamo Hrvate iz BiH da se registriraju kako bi mogli izaći na tamošnje opće izbore, koji će se održati listopadu jer će tako najbolje zaštititi svoja prava - poruka je koju će ovih dana preko HRT-a poslati predsjednik države Ivo Josipović i predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Kako piše Jutarnji list, dva predsjednika će preko javne televizije u posebnom jednominutnom TV spotu uputiti javni poziv bosanskim Hrvatima koji žive u Hrvatskoj, da se najkasnije do 19. srpnja registriraju u biračke popise kako bi mogli glasati na predstojećim izborima u BiH koji će se održati 3. listopada.

Inicijativu da šef države i premijerka sudjeluju u pozivanju Hrvata na registraciju radi izbora uputila, kako smo doznali, Udruga posavskih Hrvata - Prsten. Nakon toga je Vlada uputila zamolbu HRT-u da u slobodnim terminima emitira javni poziv s porukama Josipovića i Kosor.

On je na tragu zaključaka nedavnog susreta hrvatskog predsjednika Josipovića s premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Josipović je, podsjetimo, tada upozorio kako veliki broj Hrvata iz Republike Srpske nije u svojim domovima te naglasio potrebu poticanja njihova povratka.

- Vratio se tek manji broj, a zajednički planovi za registraciju birača, poticanje povratka i gradnju domova veliki su i važan korak. Nadam se da ćemo ispuniti sve ono što smo danas dogovorili - kazao je tada, nakon susreta s Dodikom, predsjednik Josipović.

Prema podacima Iustitie et pax, broj Hrvata u BiH godišnje se smanjuje oko 5 posto te ih je danas manje od 459 tisuća.

Budući da je najgore u Republici Srpskoj, jer ih danas tamo živi svega 7 posto od prijeratnog broja Hrvata, lako se može zaključiti da Josipović i Kosor žele prije svega potaknuti Hrvate koji su nekada živjeli na tom području da izađu na izbore, odnosno da se registriraju.

Na Pantovčaku objašnjavaju kako ideja o javnom pozivu predsjednika i premijerke polazi od ustavne obveze Hrvatske da vodi brigu o svojim državljanima u BiH.

- To se najbolje može ostvariti ako participraju u tijelima upravljanja, odnosno vlasti. Tako Hrvati najbolje mogu zaštititi svoje interese - rekli su u Uredu predsjednika.

Uoči općih izbora u BiH prije nekoliko dana oglasile su se i Komisije Iustitia et pax biskupskih konferencija Hrvatske i BiH, koje su također poručile svim bosanskim Hrvatima da izađu na izbore i registriraju se za izlazak do 19. srpnja.

Rezultati listopadskih izbora u BiH važni su za svaki od tri konstitutivna naroda i za svaku političku stranku jer se samo nekoliko mjeseci kasnije, odnosno konstituiranjem vlasti, otvara paket ustavnih promjena, što znači da će pristupiti formiranju “nove” BiH, zbog čega je važno ući u vlast

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.