SASTANAK

Iznaći rješenje za Mostar kako bi se raspisali izbori

Foto: VL FOTO
Iznaći rješenje za Mostar kako bi se raspisali izbori
14.03.2012.
u 10:10
Iznaći političku volju da se postigne sporazum i riješi pitanje Mostara
Pogledaj originalni članak

Visoki predstavnik Valentin Inzko i prvi zamjenik visokog predstavnika Roderick Moore jučer su u odvojenim susretima razgovarali s predsjednicima SDA i HDZ-a BiH, Sulejmanom Tihićem i Draganom Čovićem. Između ostalog, razgovarali su i o implementaciji odluke Ustavnog suda BiH o Statutu Mostara, te nedavnom sporazumu šest lidera.

Inzko je pozvao stranke da intenziviraju napore i uključe se u konstruktivne razgovore koji će voditi ka implementaciji odluka Ustavnog suda BiH o izborima u Mostaru. Da bi se u Mostaru mogli održati izbori kao i u ostatku zemlje, potrebno je izvršiti promjene do svibnja 2012., kada je planirano raspisivanje lokalnih izbora. Razgovarajući o potrebi da svi relevantni organi implementiraju odluke Ustavnog suda, visoki predstavnik je naglasio da odluke Ustavnog suda ne ugrožavaju položaj niti jednog konstitutivnog naroda u Mostaru jer je Sud podržao sve sigurnosne mehanizme koji su sadržani u Statutu Mostara za zaštitu konstitutivnih naroda u Mostaru.

„Vitalni nacionalni interesi, minimalne i maksimalne kvote za konstitutivne narode u GV Mostara, posebni mehanizmi odlučivanja o ključnim pitanjima nisu ugroženi ni na koji način, tako da nitko ne treba imati strahova od provedbe odluka Suda, rekao je Inzko.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.