Finiš utrke

Izbori u Americi

Izbori u Americi
04.11.2012.
u 10:12
Obama i Romney obilaze neodlučne, u New Jerseyju će glasovati u kamionima
Pogledaj originalni članak

Barack Obama i Mitt Romney krenuli su u finalnu bitku za glasove u državama koje će odlučiti o pobjedniku predsjedničkih izbora u utorak. Obama se uputio u Ohio, Wisconsin, Iowu i Virginiju, a Romney će obići New Hampshire, Iowu i Colorado. Posljednja istraživanja javnoga mnijenja pokazuju da su kandidati gotovo izjednačeni, iako se Obami daje blaga prednost u većini spomenutih država. Prevaga na Obaminu stranu objašnjava se uspješnim prošlim tjednom. Osim što je u petak objavio relativno dobre vijesti o stanju zaposlenosti u zemlji, vjetar u leđa dao mu je i obilazak mjesta koja je pogodila oluja Sandy te podrška neovisnog njujorškoga gradonačelnika Michaela Bloomberga i nekih medija. Iako se iz sadašnje perspektive čini da će Romney u utorak imati znatno teži posao, važno je istaknuti da je Obamina prednost u neodlučnim državama gotovo na razini statističke pogreške.

Oluja Sandy


Na ovogodišnje izbore utjecat će i oluja Sandy koja je početkom tjedna poharala istočnu obalu SAD-a. Osim što je na nekoliko dana prekinula predizbornu kampanju, uništila je i neka glasačka mjesta. S tim se problemom najviše suočavaju stanovnici New Jerseyja od kojih će mnogi svoju građansku dužnost obavljati u vojnim kamionima. Improvizirana glasačka mjesta u obliku šatora bit će postavljena i u nekim njujorškim četvrtima. Problemi s poštanskim uslugama izazvani olujom mogli bi izazvati kašnjenje u dostavi listića onih koji su glasovali u odsutnosti. Inače, tri dana uoči predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama kandidati Barack Obama i Mitt Romney su se preko televizijske mreže CNN pisanim člancima o temi “Moja vizija Amerike” obratili milijunima birača.

Republikanac Romney je u posljednjim tjednima kampanje sebe predstavljao kao agenta promjena u zemlji, a njegov protivnik i aktualni predsjednik SAD-a demokrata Barack Obama je istakao da promjene koje Romney zagovara nisu ono što Americi zapravo treba.

“Mi znamo što znači promjena i od toga ne možemo odustati. To su promjene za sve. Promjena je Amerika koja će biti domaćin novih generacija proizvodnje i inovacija. Ja nisam kandidat koji kaže ‘neka propadne Detroit’, ja sam kandidat od povjerenja za američke poslove i investitore. Promjena je završetak desetogodišnjeg rata i otvaranje novih stranica izgradnje nacije. Naše promjene podrazumijevaju smanjenje proračunskog deficita mjerama štednje i vraćanje poreza bogatih Amerikanaca na razinu koja je bila za vrijeme predsjednika Billa Clintona. Došlo je vrijeme da završimo reforme koje smo počeli“, navodi se u Obaminom članku koji je objavio CNN. Predsjednički kandidat iz reda republikanaca Romney je u svom članku istakao da je Amerika zemlja velikih mogućnosti i prilika, ali da te prilike sve rjeđe kucaju na vrata Amerikanaca.

Ekonomski problemi

“Gušimo se u ekonomskim problemima koji su bez posla ostavili milijune naših državljana. Naše okruženje je prepuno raskomadanih snova, odgođenih planova i izumrlih nada“, navodi se u Romneyjevom članku. Romney je dodao da to nije nužno stanje Amerike i da ovi problemi mogu biti zajedničkim snagama riješeni u budućnosti.

“Problemi koje imamo nisu jači od nas. Mi ih možemo riješiti. Preporučujem vam pravi izbor za stvarne promjene“, poručio je Romney.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.