Dodik i Čović

Isti stavovi o BiH, ali je u FBiH žurno potrebna rekonstrukcija

Isti stavovi o BiH, ali je u FBiH žurno potrebna rekonstrukcija
10.10.2012.
u 15:12
Lideri SNSD-a i HDZ-a BiH jučer se sastali u Banjoj Luci
Pogledaj originalni članak

- Sastanak je bio veoma dobar. Ojačali smo našu suradnju, analizirali rezultate lokalnih izbora u BiH i kako se odražavaju na aktualnu političku situaciju u BiH, kazao nam je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH jučer nakon sastanka u Banjoj Luci s liderom SNSD-a Miloradom Dodikom. Teme sastanka Čovića i Dodika bile su uglavnom vezane uz refleksije izbora na daljnji razvoj političke situacije u BiH te kako riješiti krizu.

Zajednički stav

Čović je naglasio kako dvije stranke imaju strateški odnos koji je ovim sastankom potvrđen i koji će opredijeliti zajednički stav o svim pitanjima koja su bitna za BiH. - Bez obzira na to o kojim pitanjima se govori, HDZ želi biti partner sa SNSD-om i to je dugoročno, kazao je Čović. - Razgovarali smo i o stanju u Federaciji BiH. HDZ BiH želi u FBiH stvoriti stabilnost na način da se osigura jednakopravnost. Lokalni izbori pokazali su da “vlast, onih koji su napravili ili pokušali napraviti vlast u FBiH uopće ne funkcionira“. I oni koji predstavljaju Hrvate, kako je kazao, u toj Vladi imaju mali postotak potpore hrvatskog glasačkog tijela na izborima, kazao je Čović.

- Moramo riješiti taj problem i to je prioritetno, a način na koji ćemo to rješavati su bilateralni razgovori. Osjetio sam potrebu da prije svih razgovaram s Dodikom, a uskoro ću imati sastanke i s drugim liderima stranaka. Dodik i ja ćemo se uskoro opet sastati i razgovarati o svemu, rekao je Čović. Dogovoreno je da se u studenom održi sastanak predsjedništava HDZ-a BiH i SNSD-a kako bi se razgovaralo o suradnju sukladno sporazumu stranaka.

Situacija u FBiH

Rekonstrukcija vlasti u FBiH je neminovna i mora se žurno provesti, a nakon toga početi razgovore o drugim razinama vlasti i dogovarati se o svemu. Kako je Čović rekao, situacija u FBiH se mora razriješiti i to će biti jedna od tema razgovora s drugim liderima stranaka. Dodik je ponovio da su i dalje “otvorena pitanja“ u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH vezano uz smjenu zamjenika predsjedatelja Denisa Bećirovića te o pokrenutoj inicijativi za smjenu ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije te ponovio da smatra kako postoji većina za smjene. Bećirović bi, kako je rekao novinarima na konferenciji jučer nakon sastanka, trebao biti smijenjen u drugom krugu glasanja, a, Lagumdžija “mora biti smijenjen jer je kršio Ustav i procedure i nije uvažio dogovor o formiranju Vijeća ministara“.

- Time bi se očistila situacija i u samom Vijeću ministara BiH i mogli bismo popuniti to tijelo da bi nastavilo raditi na europskim pitanjima, kazao je lider SNSD-a.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

DE
debelacija
19:07 10.10.2012.

Lagano je BiH razrusiti! Ona se rusi sama od sebe jer vecinski entitet ne dozvoljava ravnopravnost druga dva entiteta, niti jednom entitetu dozvoljava da bira svoje predstavnike u vladi! Ravnopravnost i ista odgovornost za svaki entitet. Ili - raspad!

JU
Jurica1050
20:06 10.10.2012.

Dogovorise se vojvoda Covic i Traktorista iz Laktasa kako oni koji predstavljaju Hrvate nemaju dovoljno hrvatskih glasova. Emil Vlajki se ne racuna u tu kategoriju jer za duznost koju obnasa dobio je bagoslov cjelokupne Hercegovine . Koordinirano djelovanje ove dvojice najbolje osjecamo mi Posavljaci . HDZ kao "stozerna" stranka nije kandidirao svoje nacelnike opcina niti na jednoj opcini koja u Genocidnom entitetu . Takvo koordinirano djelovanje je u kontinuitetu vec 20 godina a produkt je dogovora u Gracu . Jedino sto je bitno to su nekoliko opcina u Hercegovini za koje HDZ smatra da se treba boriti . Sve ostalo su trice i kucine . Vitez , Busovaca .... primjera je puno ali to nije vrijedno vise ni pominjati .

DU
Deleted user
18:39 10.10.2012.

Lagumdzija je na podu i treba ga politicki dotuci, tj. smijeniti sa doznosti ministra, a i u vlastitoj stranci ce ga izbaciti jer je dozivio katastrofalan poraz na izborima.