RASPRAVA

Inzka podržao VS UN-a bez Rusije, RH ukazala na spornu vlast u FBiH

Foto: VL FOTO
Inzka podržao VS UN-a bez Rusije, RH ukazala na spornu vlast u FBiH
10.05.2011.
u 10:02
Inzko promijenio mišljenje u UN-u tvrdeći da su potezi dva HDZ-a oko HNS-a korak unatrag
Pogledaj originalni članak

Sve zemlje članice Vijeća sigurnosti podržale su izvještaj visokog međunarodnog predstavnika o stanju u BiH Valentina Inzka u kojemu je osudio poteze vlasti Republike Srpske dok je te kritizirao poteze hrvatske strane, dok se Ruska Federacija u cijelosti suprotstavila ovome izvještaju.

Različita gledanja

Srbija je također stala u obranu RS-a, dok je RH istaknula kako su najvažnije hrvatske stranke izbačene iz vlasti. Zatražili su jednak položaj za sva tri naroda. Turska se pak usprotivila ‘trećem‘ entitetu u BiH. Kako je rekao Inzko, BiH se suočava s jednom od najgorih političkih kriza od kraja rata 1995. godine. „Daytonsko-pariški sporazum, koji je zemlji donio 15 godina mira, izložen je ozbiljnim kršenjima”, rekao je Inzko. Vlasti Republike Srpske (RS) nastavile su se zauzimati za raspad zemlje, institucije na državnoj razini su pod političkim, institucionalnim i ekonomskim pritiskom, i više od sedam mjeseci nakon izbora formiranje novih vlasti još uvijek nije na vidiku, rekao je austrijski diplomat Inzko. Budući da je zakonodavni proces na državnoj razini na mrtvoj točki, “proces integracije u Europsku uniju i euroatlantske integracije je potpuno stao,” rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko u svom govoru.

Potpora SAD-a i EU

Govoreći o stanju u Federaciji, Inzko je rekao kako su vlasti izabrane nakon mjeseci blokada zbog čega je, kako kaže morao djelovati kako bi izbjegao situaciju da Federacija ima dvije vlade. Zanimljivo je kako je Inzko pred Vijećem sigurnosti UN-a promijenio mišljenje pa je poteze dva HDZ-a u BiH oko uspostave Međužupanijskog vijeća ocijenio potezima koji su sada pogrešni. Ranije je pak rekao da Hrvati imaju puno pravo na takvo organiziranje. Predstavnici ključnih zemalja u Vijeću sigurnosti UN-a podržali su uspostavu široke državne vlade te izrazili očekivanje oko ustavnih promjena i drugih potrebnih reformi. Zamjenica voditelja SAD-a Rosemary DiCarlo istaknula je da su potrebne ustavne promjene u zemlji, uspostava nove snažne vlade te podržava Inzka i razmatra moguće samostalne sankcije prema RS-u. Isto je poručila i administracija Ujedinjenog Kraljevstva. Ruski stalni predstavnik Vitaly Churkin za Inzka je ocijenio kako je iznio emotivne ocjene a ne činjenice. Također je rekao kako se Inzko stavio na stranu jedne strane.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

MO
mozel
11:49 10.05.2011.

Tri naroda i tri intetiteta drugacije ce biti zakidanje prava trecega naroda kao sto se je pokazalo u praksi dosadasnje politike.

BR
Bralo
12:42 10.05.2011.

@mozel. Potpisujem prvi ali sa nasom Posavinom. Sve ostalo je kucenje Hrvata na krsan mali prostor koji nije ekonomski odrziv. Bez Posavine mi samo gubimo na trecem entitetu, shvati te to jednom zauvijek.

NV
nvuci15
10:35 10.05.2011.

Ovaj Inzko javno pokazuje da mrzi hrvate, i da ih želi uništit u bih.