Kreševo

Invalidi krenuli s izradom, kao i prodajom suvenira

Foto: Ana Popović
Invalidi krenuli s izradom, kao i prodajom suvenira
19.08.2013.
u 10:06
Zajedno sa svojim prijateljima Mišelom, Goranom i Jelenom, Zdravko izrađuje i prodaje originalne kreševske suvenire
Pogledaj originalni članak

Osim čuvenoga kreševskog potkovanog jajeta, umijeća za koji su sposobni tek vrsni kovači, originalnih suvenira koji bi podsjećao na boravak i posjet Kreševu, srednjobosanskom gradiću s bogatom tradicijom rudarenja i obrade metala, na tržištu skoro da i nema. Barem je tako bilo donedavno, sve dok posao izrade i prodaje originalnih kreševskih suvenira nije pokrenula skupina mladih na čelu s Zdravkom Ivičevićem poznatim po nadimku Fudo. Pored ideja i volje za radom, članove skupine mladih na čelu sa Zdravkom Ivičevićem povezuju i umanjene mogućnosti.

Osmislili program

Radi se o osobama s invaliditetom, ali ne i osobama koje su zbog toga postale pasivni promatrači promjena u bosanskohercegovačkome društvu koji bi im trebalo ponuditi kvalitetne programe zapošljavanja. Oni su kvalitetne programe zapošljavanja odlučili osmisliti i realizirati sami jer, kažu osobe s invaliditetom u srednjobosanskoj općini Kreševo, svaki je čovjek sretan kada može raditi i svojim radom zarađivati. - Osobe s invaliditetom su, zaista, u neravnopravnom položaju u Bosni i Hercegovini. Ne postoji dovoljno kvalitetnih programa za njihovo zapošljavanje, što invalidne osobe vodi u izlolaciju, a ne u integraciju u društvo što bi trebao biti cilj svake društvene zajednice, pa tako i ove u Bosni i Hercegovini“, kaže Zdravko Ivičević, 60-postotni invalid i član Upravnog odbora Vijeća mladih u Kreševu. Zajedno sa svojim prijateljima Mišelom, Goranom i Jelenom, Zdravko Ivičević izrađuje i prodaje originalne kreševske suvenire. Pomažu im i članovi obitelji poput Zdravkova oca, kovača po struci, uz čiju pomoć Zdravko izrađuje minijature alata kakvi su stoljećima izrađivali u kreševskim kovačnicama. Pomažu i mnogi drugi dobri ljudi, kao što su Jozo Puljić i Žarko Bešlić, predsjednik i tajnik Zavičajne udruge “Kreševski citrin“ . Oni su ih kroz Geo kamp najprije obučili za prikupljanje i prepoznavanje kristala i minerala s kreševskih planina, a nerijetko im i daruju minerale i kristale koje Zdravko Ivičević i njegovi prijatelji pakiraju i pretvaraju u originalan suvenir Kreševa. U Kreševu uvijek ima dobrih ljudi koji su spremni pomoći“, kaže Zdravko te naglašava kako je izrada i prodaja suvenira tek početak, uvod u puno ozbiljniji projekt koji bi osobama s invaliditetom s područja ove srednjobosanske općine, svakako trebao pružiti više mogućnosti nego što ih trenutačno imaju.

Pokretanje aktivnosti

- Želimo izraditi registar osoba s invaliditetom na području Kreševa. Kad ih sve posjetimo i razgovaramo s njima, znat ćemo njihove sklonosti i mogućnosti i na osnovu toga pokušati osmisliti projekte i namaknuti sredstva, pa i iz europskih predpristupnih fondova, objašnjava Zdravko Ivičević. Već i do sada urađenim, projektom izrade i prodaje suvenira te pokretanjem aktivnosti na izradi registra osoba s invaliditetom, Zdravko Ivičević, Zdravko Ivičević, 60-postotni invalid i član Upravnog odbora Vijeća mladih u Kreševu, i njegovi prijatelji napravili su važan iskorak, pokazali da mogu itekako biti korisni te očitali lekciju društvenoj zajednici koja ih nepravedno zapostavlja.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.