Kreševo

Invalidi krenuli s izradom, kao i prodajom suvenira

Suveniri
Ana Popović
19.08.2013.
u 10:06

Zajedno sa svojim prijateljima Mišelom, Goranom i Jelenom, Zdravko izrađuje i prodaje originalne kreševske suvenire

Osim čuvenoga kreševskog potkovanog jajeta, umijeća za koji su sposobni tek vrsni kovači, originalnih suvenira koji bi podsjećao na boravak i posjet Kreševu, srednjobosanskom gradiću s bogatom tradicijom rudarenja i obrade metala, na tržištu skoro da i nema. Barem je tako bilo donedavno, sve dok posao izrade i prodaje originalnih kreševskih suvenira nije pokrenula skupina mladih na čelu s Zdravkom Ivičevićem poznatim po nadimku Fudo. Pored ideja i volje za radom, članove skupine mladih na čelu sa Zdravkom Ivičevićem povezuju i umanjene mogućnosti.

Osmislili program

Radi se o osobama s invaliditetom, ali ne i osobama koje su zbog toga postale pasivni promatrači promjena u bosanskohercegovačkome društvu koji bi im trebalo ponuditi kvalitetne programe zapošljavanja. Oni su kvalitetne programe zapošljavanja odlučili osmisliti i realizirati sami jer, kažu osobe s invaliditetom u srednjobosanskoj općini Kreševo, svaki je čovjek sretan kada može raditi i svojim radom zarađivati. - Osobe s invaliditetom su, zaista, u neravnopravnom položaju u Bosni i Hercegovini. Ne postoji dovoljno kvalitetnih programa za njihovo zapošljavanje, što invalidne osobe vodi u izlolaciju, a ne u integraciju u društvo što bi trebao biti cilj svake društvene zajednice, pa tako i ove u Bosni i Hercegovini“, kaže Zdravko Ivičević, 60-postotni invalid i član Upravnog odbora Vijeća mladih u Kreševu. Zajedno sa svojim prijateljima Mišelom, Goranom i Jelenom, Zdravko Ivičević izrađuje i prodaje originalne kreševske suvenire. Pomažu im i članovi obitelji poput Zdravkova oca, kovača po struci, uz čiju pomoć Zdravko izrađuje minijature alata kakvi su stoljećima izrađivali u kreševskim kovačnicama. Pomažu i mnogi drugi dobri ljudi, kao što su Jozo Puljić i Žarko Bešlić, predsjednik i tajnik Zavičajne udruge “Kreševski citrin“ . Oni su ih kroz Geo kamp najprije obučili za prikupljanje i prepoznavanje kristala i minerala s kreševskih planina, a nerijetko im i daruju minerale i kristale koje Zdravko Ivičević i njegovi prijatelji pakiraju i pretvaraju u originalan suvenir Kreševa. U Kreševu uvijek ima dobrih ljudi koji su spremni pomoći“, kaže Zdravko te naglašava kako je izrada i prodaja suvenira tek početak, uvod u puno ozbiljniji projekt koji bi osobama s invaliditetom s područja ove srednjobosanske općine, svakako trebao pružiti više mogućnosti nego što ih trenutačno imaju.

Pokretanje aktivnosti

- Želimo izraditi registar osoba s invaliditetom na području Kreševa. Kad ih sve posjetimo i razgovaramo s njima, znat ćemo njihove sklonosti i mogućnosti i na osnovu toga pokušati osmisliti projekte i namaknuti sredstva, pa i iz europskih predpristupnih fondova, objašnjava Zdravko Ivičević. Već i do sada urađenim, projektom izrade i prodaje suvenira te pokretanjem aktivnosti na izradi registra osoba s invaliditetom, Zdravko Ivičević, Zdravko Ivičević, 60-postotni invalid i član Upravnog odbora Vijeća mladih u Kreševu, i njegovi prijatelji napravili su važan iskorak, pokazali da mogu itekako biti korisni te očitali lekciju društvenoj zajednici koja ih nepravedno zapostavlja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?