Posavina

Hrvatska Tišina odzvanjala je molitvom mnoštva vjernika

Foto: Nada Koturić
Hrvatska Tišina odzvanjala je molitvom mnoštva vjernika
29.10.2013.
u 12:15
Sudjelovalo više stotina vjernika i više od dvadeset svećenika
Pogledaj originalni članak

Povratnička posavska župa Hrvatska Tišina (RS) svečano je proslavila svoga patrona. Prilika je to za molitvu, susret, obilazak ognjišta onih koji su drugi dom našli u zemljama zapada, a samo za patrona, ili pak druge blagdane, dolaze u obilazak rodnoga kraja. Organizirana je trodnevna priprava za patrona. Sv. mise trodnevnice predvodili su: fra Stjepan Živković, župnik Tišine, fra Joso Oršolić, ravnatelj KSA i definitor i fra Anto Tomas, župnik u Ulicama. U sva tri dana dolazili su i okolni župnici i svećenici, što je bila ujedno i prilika za ispovijed za sve vjernike.

Skromno i svečano

Na dan patrona ponovno je obnovljena župna crkva bila ispunjena do posljednjeg mjesta.U misnom slavlju je sudjelovalo više stotina vjernika i više od dvadeset svećenika. Svečanu svetu misu patrona predvodio je fra Jozo Marinčić, gvardijan u samostanu na Kovačićima - Sarajevo, ekonom i definitor Bosne Srebrene. Ranijih godina više od tisuću povratnika dolazilo bi na misno slavlje, a poslije toga na zajednički objed, međutim, u posljednje dvije godine, to više nije praksa. Ekonomsko i pastoralno vijeće župe ponaša se u skladu sa sve skromnijim mogućnostima župe i njenih vjernika. Nije bila velika fešta, ali sve je proslavljeno dostojanstveno. Fra Joso Oršolić sada je s novom dužnosti čelne osobe organizacije Kruh sv. Ante, ali svaku priliku koristi ponovno u svojem rodnom kraju posavskim povratnicima pet sela župe (Hrvatska Tišina, Gornji i Donji Hasić, Novo Selo i Tursinovac) udahnuti nadu za izdržati sve povratnike probleme. Istini za volju, oni nisu mali. Nezavršena obnova i brojni infrastrukturni projekti, nema mladih obitelji jer još nema posla pa obnovljene škole još čekaju učenike, samo su dio povratničke svakodnevice.

Nadahnuta propovijed


U svojim poticajnim riječima i nadahnutoj propovijedi povodom patrona župe fra Jozo je naglasio važnost ljubavi, a posebno važnost majčinske ljubavi. U primjerima je spomenuo slučaj velike neodgovornosti prema životu. “Statistike pokazuju”, kaže fra Jozo, “da je u zadnjih trideset godina u Hrvatskoj učinjeno više od 800 tisuća pobačaja.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.