Posavina

Hrvatska Tišina odzvanjala je molitvom mnoštva vjernika

Tišina
Nada Koturić
29.10.2013.
u 12:15

Sudjelovalo više stotina vjernika i više od dvadeset svećenika

Povratnička posavska župa Hrvatska Tišina (RS) svečano je proslavila svoga patrona. Prilika je to za molitvu, susret, obilazak ognjišta onih koji su drugi dom našli u zemljama zapada, a samo za patrona, ili pak druge blagdane, dolaze u obilazak rodnoga kraja. Organizirana je trodnevna priprava za patrona. Sv. mise trodnevnice predvodili su: fra Stjepan Živković, župnik Tišine, fra Joso Oršolić, ravnatelj KSA i definitor i fra Anto Tomas, župnik u Ulicama. U sva tri dana dolazili su i okolni župnici i svećenici, što je bila ujedno i prilika za ispovijed za sve vjernike.

Skromno i svečano

Na dan patrona ponovno je obnovljena župna crkva bila ispunjena do posljednjeg mjesta.U misnom slavlju je sudjelovalo više stotina vjernika i više od dvadeset svećenika. Svečanu svetu misu patrona predvodio je fra Jozo Marinčić, gvardijan u samostanu na Kovačićima - Sarajevo, ekonom i definitor Bosne Srebrene. Ranijih godina više od tisuću povratnika dolazilo bi na misno slavlje, a poslije toga na zajednički objed, međutim, u posljednje dvije godine, to više nije praksa. Ekonomsko i pastoralno vijeće župe ponaša se u skladu sa sve skromnijim mogućnostima župe i njenih vjernika. Nije bila velika fešta, ali sve je proslavljeno dostojanstveno. Fra Joso Oršolić sada je s novom dužnosti čelne osobe organizacije Kruh sv. Ante, ali svaku priliku koristi ponovno u svojem rodnom kraju posavskim povratnicima pet sela župe (Hrvatska Tišina, Gornji i Donji Hasić, Novo Selo i Tursinovac) udahnuti nadu za izdržati sve povratnike probleme. Istini za volju, oni nisu mali. Nezavršena obnova i brojni infrastrukturni projekti, nema mladih obitelji jer još nema posla pa obnovljene škole još čekaju učenike, samo su dio povratničke svakodnevice.

Nadahnuta propovijed


U svojim poticajnim riječima i nadahnutoj propovijedi povodom patrona župe fra Jozo je naglasio važnost ljubavi, a posebno važnost majčinske ljubavi. U primjerima je spomenuo slučaj velike neodgovornosti prema životu. “Statistike pokazuju”, kaže fra Jozo, “da je u zadnjih trideset godina u Hrvatskoj učinjeno više od 800 tisuća pobačaja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?