CLINTON I JOSIPOVIĆ

Hrvatska i SAD dijele zabrinutost zbog BiH i ‘alarmantne krize’

Foto: VL FOTO
Hrvatska i SAD dijele zabrinutost zbog BiH i ‘alarmantne krize’
10.05.2011.
u 09:56
Složili smo se - kriza povjerenja među vodećim političkim čimbenicima dostigla alarmantnu razinu, navodi Josipović
Pogledaj originalni članak

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u svom je “Američkom dnevniku”, objavljenom u zagrebačkom Vjesniku, napisao kako Hrvatska i Sjedinjene Američke Države dijele zabrinutost zbog razvoja zbivanja u susjednoj BiH gdje je kriza povjerenja među vodećim političkim čimbenicima dostigla alarmantnu razinu.

“Razumljivo je i da dijelimo zabrinutost zbog razvoja zbivanja u susjednoj BiH gdje je - složili smo se - kriza povjerenja među vodećim političkim čimbenicima dostigla alarmantnu razinu. SAD ističe zabrinutost činjenicom da je osam-devet mjeseci nakon izbora, BiH još uvijek bez vlade, nema dijaloga među ključnim političkim protagonistima u Federaciji BiH, a vlasti srpskoga entiteta svojim potezima i retorikom dovode u pitanje ustavni poredak zemlje”, piše Josipović u dnevniku. Kaže kako je u svim razgovorima isticao osjetljivost i moguće nerazumijevanje u BiH prema legitimnosti “našeg interesa za stabilnost susjeda i ravnopravnost Hrvata u BiH, što nije, kaže, pitanje hrvatskog plemenskog poistovjećivanja, još manje ambicije da se miješamo u unutarnje poslove nama najvažnijeg susjeda”.

Sretna zemlja

Predsjednik je poželio da sve strane u BiH razumiju da to može biti sretna zemlja samo ako su svi njezini narodi i građani jednako zadovoljni s prilikom koju imaju za ostvarenje svojih interesa. Podsjetio je da je konstitutivnost naroda duboko utemeljena u ustavotvornoj tradiciji europskoga kontinenta, te da je potrebno pronaći ravnotežu između principa konstitutivnosti naroda i konstitutivnosti građana. “Izazovi regionalnoj stabilnosti još su uvijek brojni. Dijalog se mora nastaviti. Ali nitko, ni velike sile poput SAD-a, još manje netko od susjeda ne može naći rješenje problema u BiH. To mogu samo građani i narodi u BiH, njihovi legitimni politički predstavnici”, ocijenio je hrvatski predsjednik. Naglasio je kako je s posebnim ponosom primao snažnu podršku koju Hrvatska dobiva za nastavak politike pomirenja i partnerstvo i suradnju u regiji, kao i potpunu prijateljsku otvorenost da svoje djelovanje usko i strukturirano koordinira sa SAD-om, susjedima i Europskom unijom. Josipović je u svom “Američkom dnevniku” napisao kako na svim službenim sastancima, od Bijele kuće i razgovora s potpredsjednikom Bidenom, preko State Departmenta i radnoga sastanka s državnom tajnicom Clinton do susreta s kongresmenima i senatorima, jedna stvar bila konstantom: Hrvatska i SAD su saveznici i partneri.

Snažan partner

“Bez međusobno otvorenih pitanja razgovaramo o tome kako se zajednički na međunarodnoj sceni i radi obostranog dobra djelotvorno suočiti sa zajedničkim izazovima. Amerika je snažan partner, naši se vrijednosni sustavi i interesi poklapaju, i želimo li ih uspješno ostvariti, tada je iznimno važno da se međusobno dobro informiramo i razumijemo”, napisao je Josipović ekskluzivno za Vjesnik te dodao kako je važno da Amerika prepoznaje važnost što skorijeg članstva Hrvatske u EU kao zalog stabiliziranja jugoistočnog susjedstva.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.