Intervju

HNS će biti krovno tijelo, institucija hrvatskog naroda

Foto: VL FOTO
HNS će biti krovno tijelo, institucija hrvatskog naroda
05.04.2013.
u 09:24
Čović se zalaže da HNS okupi većinu izabranih hrvatskih dužnosnika
Pogledaj originalni članak

Što se razgovaralo na sastanku četvorke u Sarajevu, kako iznaći najbolji model za rješenje presude ‘Sejdić - Finci’, koji su prijedlozi Hrvata, zašto ne funkcionira Federacija BiH, zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS)..., neke su od tema o kojima za Večernji list govori predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Je li zadnji sastanak "četvorke" u Sarajevu donio ikakav pomak u traganju za rješenjem provedbe presude "Sejdić i Finci"?

Sastanak je prošao u dobrom tonu, iako je ambijent bio tako stvoren da su se mogla očekivati suprotstavljena stajališta koja izlaze iz okvira partnerskog odnosa četvorice lidera stranaka. Prvo smo razjasnili do detalja razinu dogovora iz Bruxellesa, jer se u zadnje vrijeme na različite načine od različitih komentatora i preko medija pokušala poslati poruka kako smo mi tamo dogovorili neke druge stvari.

 

Najavljeno je novo zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u subotu. Kako će dalje djelovati ovo tijelo koje okuplja veći broj hrvatskih stranaka?

Mi odgovorno pristupamo HNS-u, prije svega zato što ne želimo olako potrošiti jedan takav institut i mnogi su nakon prošlog sabora očekivali ne znam kakve radikalne poteze. Čak su mnogi strani dužnosnici kazali da im je taj sabor bio dosadan. Ja sam kazao da bih volio da im ovaj sabor bude još dosadniji, a da mi ustrajemo na svom putu. Ja razumijem da mnogi žele naše akcije pa da onda i oni imaju što raditi, ali mi smo naučili neke lekcije iz prošlosti. Mnoge brine to što nisu uspjeli hrvatski narod politički eliminirati iz BiH. Danas nas plaše popisom stanovništva, da će nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju Hrvati napustiti BiH i da će nas biti malo. Ja im poručujem da mi imamo dovoljno mudrosti koje možemo kroz stranačko djelovanje i svakodnevno političko djelovanje, ali prije svega kroz HNS, pretočiti u odgovor. Stoga se ja zalažem da naš HNS okupi većinu izabranih hrvatskih dužnosnika, a pozvali smo i sve one čije stranke nisu članice HNS-a, a koji prihvaćaju usvojene dokumente, da dođu na Sabor.

 

Ostatak intervjua pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.