Sastanak

HDZ Hrvatske zaštitit će pravo glasovanja za Hrvate u BiH

Foto: Vl foto
HDZ Hrvatske zaštitit će pravo glasovanja za Hrvate u BiH
20.05.2010.
u 11:50
Treba pronaći kompromis kada se govori o XI. izbornoj jedinici, odnosno načinu glasovanja. HDZ RH snažno će podržati aktivnosti HDZ-a BiH na zaštiti ustavne pozicije hrvatskog naroda.
Pogledaj originalni članak

Izaslanstvo HDZ-a BiH, predvođeno predsjednikom dr. Draganom Čovićem, razgovaralo je jučer u Zagrebu s predsjednicom HDZ-a i premijerkom Republike Hrvatske Jadrankom Kosor i članovima Predsjedništva HDZ-a Hrvatske. U krajnje prijateljskom razgovoru vodstva dvaju sestrinskih stranaka razgovaralo se o ustavnim promjenama u Republici Hrvatskoj, ustavnim promjenama u BiH i učvršćivanju suradnje dvaju sestrinskih stranaka – HDZ-a BiH i HDZ-a Hrvatske.

Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović iskazao je zadovoljstvo činjenicom da je HDZ BiH dao doprinos u tome da HDZ Hrvatske, uvažavajući odnose da se Ustav RH mora promijeniti, treba pronaći kompromis kada se govori o XI. izbornoj jedinici, odnosno načinu glasovanja za tu izbornu jedinicu.

- Ako omogućavate ljudima glasovanje u XI. izbornoj jedinici, onda se moraju osigurati civilizirani uvjeti da ljudi i ostvare svoje pravo za to, istaknuo je dr. Čović te izaslanstvo HDZ-a Hrvatske izvijestio o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, položaju hrvatskog naroda u BiH, poziciji HDZ-a BiH te pripremama stranke za predstojeće opće izbore 2010.

Sugovornici su se složili da u BiH sva tri konstitutivna naroda moraju biti istinski ustavno jednakopravna, da BiH mora biti stabilna država u međunarodno priznatim granicama i da njezina budućnost mora biti u euroatlantskim integracijama.

BiH pripada predstavnicima sva tri konstitutivna naroda, a Hrvatska podržava upravo takav koncept i uvijek će ga podržavati, istaknuto je na sastanku. HDZ Hrvatske snažno će podržati aktivnosti HDZ-a BiH na zaštiti ustavne pozicije hrvatskog naroda u BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović sastao se i s čelnikom SDP-a Zoranom Milanovićem nakon čega je izjavio da Hrvatima iz BiH s dvojnim državljanstvom treba omogućiti glasovanje bez ograničavanja broja biračkih mjesta.

- Glasovanje treba omogućiti na transparentan način, bez devijacija i nadam se da će SDP to prepoznati. Po meni je onda poštenije ukinuti to pravo glasa nego ga ismijavati, kazao je Čović.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.