ODJECI 11. WHF-A

Festival koji mami opuštenim ozračjem bez lažnog sjaja

Festival koji mami opuštenim ozračjem bez lažnog sjaja
05.08.2013.
u 10:41
Publika osjeća zajedništvo i pozitivnu vibru. Ništa što je lažno na WHF-u nema prolaza, zato ova karavana kreativnosti i stvaralaštva mladih odlično prolazi
Pogledaj originalni članak

Nagrada publike u filmskoj konkurenciji 11. izdanja West Herzegowina Festa, održanog pod otvorenim širokobriješkim nebom uz rijeku Lišticu, pripala je filmu „Žene i sve ostalo“ hercegovačke filmske radionice poznate pod nazivom “Nezavisni intelektualci”, a po ocjeni ocjenjivačkog suda najbolji film na ovom festivalu je „Bez kraj“ Mateja Kriste iz Neuma. U glazbenoj konkurenciji prvo mjesto pripalo je širokobriješkoj skupini Pešes, drugo mjesto osvojila je skupina Feredon iz Dubrovnika, a treća nagrada ocjenjivačkog suda dodijeljena je sinjskom bendu M.O.R.T.

Šaran i Štuke

Nagrada za najbolje književno ostvarenje pripala je Nikoli Bačiću iz Neuma za kratku priču „Neka, ja ću“. Nakon podjele festivalskih nagrada uslijedio je glazbeni happening izvan konkurencije, nastup ugledne rock skupine Letu štuke. Hitovi iz glazbene radionice Dine Šarana i svirka ovog uglednog sarajevskog rock benda bili su šlag na kraju West Herzegowina Festa 2013. Dino Šaran oduševljen je koncepcijom WHF-a: „Odlično je da u BiH postoji ovako nešto. Posebno mi se dopada to što se različiti umjetnički žanrovi na ovom odličnom festivalu nadopunjuju.“ Menadžer benda Letu štuke Edin Muftić kaže: „West Herzegowina Fest definitivno je najbolji festival urbane kulture u BiH. Festival nije žanrovski opredijeljen, kamo sreće da i druge sredine u BiH imaju ovako nešto.“ Letu štuke nakon uspješnog nastupa na WHF-u spremaju se za nastupe u Busovači, Goraždu i Špancir festu u Varaždinu, a onda slijedi snimanje novih singlova za četvrti album. Na završnoj večeri WHF-a nastupio je i stand-up trio Mate, Miranda i Omer (Mate Grbavac iz Ljubuškog, Miranda Lončar i Omer Hodžić iz Mostara zajednički nastupaju kao stand-up komičari).

Utopija u Lištici

Popularni Goran Bogdan i braća Galić, organizatori ovog regionalnog festivala kreativnog izražavanja, bili su više nego zadovoljni, a tisuće posjetitelja također. Bogdan vremena za slavlje nema, odmah nakon festivala otišao je na Dubrovačke ljetne igre gdje igra u predstavi „Otac hrabrost“ Borisa Bakala. Posjetitelji su na djelu mogli vidjeti i čuti niz zanimljivih bendova, upoznati se s kreativnim dometima amaterskih filmskih radionica iz čitave regije, a za svaku pohvalu je to da WHF daje priliku i autorima kratkih priča. U sjećanju će ostati nastupi skupina S.A.R.S., Letu štuke i Andrije iz Livna, benda koji poprima kultni status. Posebno su na svoje došli obožavatelji Gorana Bareta i skupine Majke. West Herzegowina Fest krenuo je kao utopija na tratini pored rijeke Lištice pod otvorenim nebom, a izrastao je u značajnu regionalnu instituciju kreativnog izražavanja mladih. Dojmljiv festivalski stage i filmsko platno skinuti su s tratine uz rijeku Lišticu, a temelji za nova izdanja ovog festivala i dalje čvrsto stoje.

Bez granica

West Herzegowina Fest mami svojom spontanom i opuštenom atmosferom, bez lažnog glamura, posebnom energijom i jedinstvenom privlačnošću. Tu se svi osjećaju svoji na svome, ne postoji granica između izvođača i publike. Ta sinergija je dobitna kombinacija West Herzegowina Festa. Svemu na svoj način doprinose i voditelji ovog jedinstvenog festivala umjetničke kreativnost i izražajnosti mladih. Boris Čerkuč, popularni mostarski radijski voditelj, i Goran Bogdan, jedan od najpopularnijih hrvatskih glumaca, svojim nenametljivim, ali duhovitim načinom komuniciranja s publikom cijelom programu daju poseban ton. Tako će se prije proglašenja pobjednika u sve tri festivalske kategorije Boris Čerkuč u svom stilu našaliti: „Glumac godine je Goran Bogdan!“

Onaj stari Goran


A Bogdan je i dalje onaj isti Goran s početka priče od 2003. godine, kad je s braćom Galić pokrenuo West Herzegowina Fest, iako je u međuvremenu postao glumačka zvijezda regionalnog ranga. I dalje je onaj Goran koji je uz Nikolu Galića druga festivalska Katica za sve. Publika osjeća to zajedništvo, tu dobru „vibru“ osjećaju i najveće rock individue na festivalskom stageu pa s publikom uspostave posebno prisan kontakt, što rezultira najkvalitetnijom izvedbom. Goran Bare se primjerice „svađao“ s razdraganom publikom, pa je svojim duhovitim gegovima na svoj način konkurirao stand-up komičarima. Ništa što je lažno na West Herzegowina Festu nema prolaza, zato ova karavana kreativnosti i stvaralaštva mladih odlično prolazi.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.