IZVJEŠĆE

Državne institucije zapošljavaju radnike, a rezultata nema

Foto: VL FOTO
Državne institucije zapošljavaju radnike, a rezultata nema
18.11.2010.
u 08:24
Ukupno 31 institucija, koja za svoj rad odgovara Vijeću ministara, od 431 programskog zadatka uspjela je realizirati 273
Pogledaj originalni članak

Institucije BiH koje, prema izvješću Vijeća ministara BiH u prvih devet mjeseci ove godine nisu ispunile planirane zadatke, bile su neuspješne iako zapošljavaju tisuće djelatnika i troše milijune maraka. Ukupno 31 institucija, koja za svoj rad odgovara Vijeću ministara, od planiranog 431 programskog zadatka uspjela je realizirati 273 ili 63 posto, prenosi Glas Srpske. U njima je zaposleno više od 15.200 ljudi.

Ministarstvo obrane BiH, u kome proračunski novac troši oko 10.000 ljudi, trebalo je ispuniti 14 programskih zadataka, ali je realiziralo samo polovicu, a na raspolaganju ove godine ima čak 341 milijun maraka. Uprava za neizravno oporezivanje sa skoro 2.500 zaposlenih u prvih devet mjeseci ispunila je samo jednu obvezu od planirane četiri. Na raspolaganju u ovoj godini UNO ima više oko 95,7 milijuna maraka. Fond za povratak, koji nije realizirao nijednu obvezu koju je planirao u prvih devet mjeseci, do kraja godine planira potrošiti 610.000 maraka, a u njemu ima 15 zaposlenih.

Ovogodišnji proračun Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa premašuje 7,3 milijuna maraka, a Agencije za sigurnost hrane 3,1 milijun maraka. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih zapošljava oko 170 radnika, a nije uspjelo od 77 programskih zadataka ispuniti 32 obveze. Agencija za sigurnost hrane s 41 zaposlenim nije realizirala nijedan zadatak od planiranih devet. Arhiv BiH na raspolaganju ima 750.000 maraka i 20 ljudi, a od dva programska zadatka nije uradio nijedan. Agencija za lijekove i medicinska sredstva koja nije ispunila pet od planiranih osam zadataka na raspolaganju ima 8,3 milijuna maraka i čak 100 ljudi.

Agencija za identifikacijske dokumente raspolaže s više od 16 milijuna maraka i oko 150 ljudi, a od tri zadatka realizirala je samo dva. Zamjenik predsjedatelja Povjerenstva za financije i proračun Zastupničkog doma Parlamenta BiH Lazar Prodanović izjavio je da ga ne čude ovakvi rezultati, jer u BiH postoje različite agencije za koje se ne zna ni što rade ni koja je svrha njihova postojanja. - Ima i onih koje su formirane tek toliko da bi se zadovoljila forma, a rezultata nema nigdje, rekao je Prodanović.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.