Vijeće ministara BiH

Država u fazi vegetiranja dok se čeka uspostava nove vlasti

Foto: VL FOTO
Država u fazi vegetiranja dok se čeka uspostava nove vlasti
27.01.2011.
u 08:22
Koliko je situacija kaotična, svjedoči i to što u Parlamentu BiH i drugim tijelima trenutačno nema nikoga tko bi mogao primiti bilo koje visoko izaslanstvo koje dolazi iz inozemstva
Pogledaj originalni članak

Iako pojedini stranački lideri tvrde kako nema velikih posljedica zbog kašnjenja u formiranju nove vlasti, stvarno stanje potpuno je drukčije. Predsjedništvo BiH trenutačno je, nažalost, jedina državna institucija vlasti koja djeluje u punom kapacitetu od izbora.

Nikakvih aktivnosti

Otkako je konstituirano, i Predsjedništvo BiH je održalo svega nekoliko zasjedanja i donijelo nekoliko odluka iz svoje nadležnosti. S druge strane, državni parlament i ministarsko vijeće već mjesecima faktički vegetiraju. Parlament BiH je u fazi konstituiranja već nekoliko mjeseci i skoro da nema nikakvih aktivnosti. Osim što nema redovitih zasjedanja, u Parlamentu BiH su obustavljene i aktivnosti svih povjerenstava, kao i međunarodne aktivnosti. Potpunoj blokadi svih aktivnosti državnog parlamenta pridonosi i to što konstituiranje Doma naroda nije još uvijek urađeno, te što unutar Zastupničkog doma nije izvršeno imenovanje niti jednog parlamentarnog povjerenstva. Koliko je kaotična situacija svjedoči i to što u Parlamentu BiH trenutačno nema nikoga tko bi mogao primiti bilo koje visoko izaslanstvo iz inozemstva. Novo rukovodstvo Zastupničkog doma još nije izabrano, a još uvijek važeći kolegij Doma naroda je u „mirovanju“ već mjesecima. Uz zakonodavnu i izvršna vlast je u potpunoj konfuziji. Zbog neprovedbe izbornih rezultata, Vijeće ministara BiH primorano je raditi u tehničkom mandatu. Od izbora je održano nekoliko sjednica Vijeća, na kojima nije razmatran niti jedan zakonski prijedlog ili nacrt. Doznajemo kako je u državnim ministarstvima zaustavljena izrada svih zakonskih propisa.

U hladovini službe

Glavna aktivnost u većini ministarstava posljednjih tjedana se svodi na zbrinjavanje savjetnika i drugih kadrova koji su po političkoj liniji dobili posao. Malo kome od njih do sada nije osiguran trajni posao, jer bi u protivnom s odlaskom ministara i sami morali napustiti pozicije. Ovako će u hladovini državne službe čekati dolazak nove vlasti. Kada će se uspostaviti vlast nitko ne zna, nagađanja su kako će to biti na proljeće, no još uvijek traju pregovori stranaka u BiH.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.