Kandija

Dom je jako bitan projekt u Kandiji

Foto: Ana Popović
Dom je jako bitan projekt u Kandiji
09.07.2012.
u 09:51
U povratničkom mjestu Kandija počela izgradnja Doma kulture
Pogledaj originalni članak

Mjesna zajednica Kandija u općini Bugojno, zajedno s Hrvatskim kulturnim društvom koje nosi ime ovog mjesta, uskoro će imati mjesto za organiziranje raznih kulturnih i drugih sadržaja, prije svega, probe folklorne i pjevačke skupine koje djeluju pri HKD Kandija. Naime, u Kandiji se započelo s gradnjom višenamjenskog Doma, a kamen temeljac budućeg, za hrvatske povratnike u ovaj kraj, vrlo značajnog objekta, postavljen je ovih dana. U Domu površine oko 230 metara četvornih bit će uredi Mjesne zajednice i HKD Kandija.

Predviđen je i prostor za knjižnicu, a Dom će imati i mini dvoranu koja će biti na raspolaganju mještanima. U ratom do temelja porušena sela župe Kandija dosad se vratilo oko 600 povratnika. “Ljudima nije dovoljan samo krov nad glavom. Mi želimo i druge sadržaje, svojoj djeci želimo osigurati mjesto gdje će se moći baviti sportom, ali i mjesto gdje će se moći održavati različite kulturne manifestacije“, kaže Miroslav Zelić, vijećnik u Općinskom vijeću Bugojna podrijetlom iz Kandije. Na Zelićevu inicijativu i krenulo se s izgradnjom Doma u

Kandiji, kao mjesta predviđenog za različite namjene, sastanke Mjesne zajednice ali i kulturne sadržaje. Po ocjeni povratnika u ovaj kraj gradnja Doma najznačajniji je projekt nakon izgradnje nogometnog stadiona koji je u posljednje četiri godine postao omiljeno okupljalište mladih iz ovog mjesta. Projekt gradnje doma u Kandiji dobio je podršku općinskih vlasti u Bugojnu, Hasana Ajkunića, načelnika općine i Ante Viskovića, predsjedatelja Općinskog vijeća kao i hrvatskih političkih predstavnika u Srednjobosanskoj županiji. Kamen temeljac budućeg doma blagoslovio je don Ilija Miškić, kandijski župnik i dekan Bugojanskog dekanata. U temelje je postavljen kamen iz Kandije s kipom Gospe iz Lurda. Uz potporu s općinske i županijske razine vlasti, hrvatski povratnici u Kandiju nadaju se kako će započeti projekt završiti što prije. U idućih mjesec dana predviđen je završetak prve faze projekta, izgradnja temelja i mrtve ploče. Povratnici naglašavaju kako Kandija, koja se poput feniksa digla iz pepela nakon protekloga rata, zaslužuje potporu za sve započete projekte.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.