Kandija

Dom je jako bitan projekt u Kandiji

Kandija
Ana Popović
09.07.2012.
u 09:51

U povratničkom mjestu Kandija počela izgradnja Doma kulture

Mjesna zajednica Kandija u općini Bugojno, zajedno s Hrvatskim kulturnim društvom koje nosi ime ovog mjesta, uskoro će imati mjesto za organiziranje raznih kulturnih i drugih sadržaja, prije svega, probe folklorne i pjevačke skupine koje djeluju pri HKD Kandija. Naime, u Kandiji se započelo s gradnjom višenamjenskog Doma, a kamen temeljac budućeg, za hrvatske povratnike u ovaj kraj, vrlo značajnog objekta, postavljen je ovih dana. U Domu površine oko 230 metara četvornih bit će uredi Mjesne zajednice i HKD Kandija.

Predviđen je i prostor za knjižnicu, a Dom će imati i mini dvoranu koja će biti na raspolaganju mještanima. U ratom do temelja porušena sela župe Kandija dosad se vratilo oko 600 povratnika. “Ljudima nije dovoljan samo krov nad glavom. Mi želimo i druge sadržaje, svojoj djeci želimo osigurati mjesto gdje će se moći baviti sportom, ali i mjesto gdje će se moći održavati različite kulturne manifestacije“, kaže Miroslav Zelić, vijećnik u Općinskom vijeću Bugojna podrijetlom iz Kandije. Na Zelićevu inicijativu i krenulo se s izgradnjom Doma u

Kandiji, kao mjesta predviđenog za različite namjene, sastanke Mjesne zajednice ali i kulturne sadržaje. Po ocjeni povratnika u ovaj kraj gradnja Doma najznačajniji je projekt nakon izgradnje nogometnog stadiona koji je u posljednje četiri godine postao omiljeno okupljalište mladih iz ovog mjesta. Projekt gradnje doma u Kandiji dobio je podršku općinskih vlasti u Bugojnu, Hasana Ajkunića, načelnika općine i Ante Viskovića, predsjedatelja Općinskog vijeća kao i hrvatskih političkih predstavnika u Srednjobosanskoj županiji. Kamen temeljac budućeg doma blagoslovio je don Ilija Miškić, kandijski župnik i dekan Bugojanskog dekanata. U temelje je postavljen kamen iz Kandije s kipom Gospe iz Lurda. Uz potporu s općinske i županijske razine vlasti, hrvatski povratnici u Kandiju nadaju se kako će započeti projekt završiti što prije. U idućih mjesec dana predviđen je završetak prve faze projekta, izgradnja temelja i mrtve ploče. Povratnici naglašavaju kako Kandija, koja se poput feniksa digla iz pepela nakon protekloga rata, zaslužuje potporu za sve započete projekte.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?