Slučaj Sisak

Đuro Brodarac: Ma nitko me nije ispitivao, mirno uzgajam fazane!

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
\'08.04.2011., Sisak, Vurote - Sa svog seoskog imanja,na kome se bavi uzgovojem raznih vrsta ptica,nekadasnji zupan Djuro Brodarac negira optuzbe za zlocine u Sisku 1991.godine. Photo:Nikola Cutuk/PIX
Foto: Arhiva VL
\'brodarac02_nnn_unu_080411\'
Foto: Arhiva VL
\'petrinja rat akcija oluja 5.8.1995.\'
09.04.2011.
u 12:00
U Sisku nije bilo masovnih ubojstava Srba, bilo je pojedinačnih slučajeva, tvrdi ratni zapovjednik sisačke policije
Pogledaj originalni članak

Pred završetkom je istraga vezana uz ubojstva, mučenja i nestanak srpskih civila na području Siska. Istragu vodi odvjetništvo u Osijeku, a u sisačkoj policiji kažu da samo provode istražne radnje. Iz neslužbenih izvora doznajemo kako je riječ o rješavanju pojedinačnih slučajeva koji, međutim, imaju jednu poveznicu – nekadašnju vojarnu smještenu na području ORA-e u sisačkom Galdovu. Krajem 1991. godine ondje su naime bili dovedeni civili, pretežno sisački Srbi, te zatvarani bez ikakvoga naloga, mučeni, a neki i ubijeni.

"Koči" Poglavlje 23?

Lani su za ubojstvo civila Slavka Ivanjeka, počinjeno 1991. na tome prostoru, na po sedam godina zatvora osuđeni hrvatski branitelji Ivica Kosturin i Damir Vrban, a čini se da će ovaj put optužnicom biti zahvaćen i zapovjedni kadar koji je imao kontrolu nad tom vojarnom i tamošnjim jedinicama.

Tijekom 1991. i početkom 1992. godine na sisačkom području ubijeno je najmanje nekoliko desetina srpskih civila, no točan broj se ne zna. Iako je Veritas Save Štrpca baratao brojkom od oko 600 ubijenih i nestalih, kasnije su je i oni sveli na nešto više od sto. Procesuirano je dosad tek nekoliko slučajeva ubojstava iz ratnih godina, a sve su glasnije tvrdnje kako Poglavlje 23 neće biti zaključeno prije rješavanja "slučaja Sisak". U sklopu toga "slučaja" spominje se i Đuro Brodarac, ratni zapovjednik sisačke policije i nekadašnji sisačko-moslavački župan. Za njega se tvrdi da je bio apsolutni gospodar sisačkog područja i da se ratnih godina ništa nije moglo dogoditi bez njegova znanja. Brodarac nam je ekskluzivno rekao da prema njegovu mišljenju "slučaj Sisak" ne postoji.

– U Sisku nije bilo masovnih ubojstava Srba, bilo je pojedinačnih slučajeva. Moja je policija registrirala 23 takva slučaja i nakon uviđaja podnijela kaznene prijave protiv nepoznatih počinitelja. Nije bilo zataškavanja, proveli smo očevid i istragu, a zašto ona nije dovela do počinitelja, ne znam. Bio je rat, teška situacija – rekao nam je Brodarac na svom imanju u pokupskom selu Vurot, udaljenom nekoliko kilometara od Siska, gdje uzgaja ukrasne ptice.

Istaknuo je da ga nitko od državnih tijela nikada nije ispitivao o tim događajima te ustvrdio da "o sebi pod istragom" samo čita u medijima.

S Handžarom nemam veze

– Spominje me se kao odgovornog za Handžar-diviziju, koja uopće nije bila pod mojim zapovjedništvom. Ti su dečki bili problematični, pili su pa pucali okolo, i policija je imala s njima problema, no oni su bili na prvoj liniji fronte pod zapovjedništvom obrane grada koju je vodio Vlado Hodalj, a ne ja. U tim vremenima predsjednik Kriznog štaba u Sisku bio je Ivan Bobetko, a ja samo član, dok s postrojbama na ORI ja nisam imao ništa. Tamo nije bila policija, nego vojska – kazao je Brodarac.

Zapovjednik ORE bio je Drago Matanović, a njegov zapovjednik general Božo Budimir koji je pokrivao to područje.

– Bio je kaos u obrani. Ja sam, kao šef policije, imao 1991. zadaću da organiziram sve te brojne jedinice koje su se pojavljivale, pa smo im dijelili iskaznice kako bi bili evidentirani u sustavu obrane – rekao je Đuro Brodarac, koji se nakon poraza na lokalnim izborima 2005. politikom više aktivno ne bavi.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.