Ministar pravde Tunisa objavio

Državljanin BiH koji se sumnjiči za ubojstvo Hamasovog inženjera uhićen u Hrvatskoj

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
Državljanin BiH koji se sumnjiči za ubojstvo Hamasovog inženjera uhićen u Hrvatskoj
02.05.2018.
u 19:11
Vjeruje se da izraelska tajna špijunska služba Mossad stoji iza tog ubojstva s obzirom na to da su i ranije ubijali palestinske militante i znanstvenike
Pogledaj originalni članak

Ministar pravde Tunisa priopćio je da je jedan od dvojice državljana BiH koji se sumnjiče za ubojstvo Hamasovog visokog inženjera za dronove Mohameda Zuarija 2016. godine, uhićen u Hrvatskoj 13. travnja.

Glasnogovornik ministarstva pravde Tunisa Sufian Al-Sulaiti kazao je da nakon duge i temeljite istrage došli su do podataka kako su dvojica državljana BiH umiješana u ubojstvo te je jedan uhićen dok za drugog još nema potvrde o uhićenju u Hrvatskoj. 

"Osim dvoje državljana BiH, Tunis još traži trojicu napadača koji posjeduju europske putovnice", kazao je glasnogovornik ministarstva pravde Tunisa.

Zuari je bio državljanin Tunisa, a ubijen je u svom automobilu u blizini kuće u gradu Sfaks u prosincu 2016. godine s osam metaka u glavu. Hamasova brigada Al-Qasam optužila je Izrael za ovaj napad. Tunis je priopćio da sumnjaju da su “strani elementi” uključeni u njegovu smrt.

Podsjetimo, prema navodima Hamasa, ubojstvo su izvršile dvije osobe koje su u Tunis ušle koristeći bh. putovnice. Pripreme su počele godinu i pol ranije. Dvije osobe koje su koristile putovnice BiH iznajmile su dva stana i automobile u Tunisu četiri mjeseca prije ubojstva.

Pratili su Zuarija na dan ubojstva u kafić koji se nalazio blizu njegovog doma. Potom su otišli iz kafića, dok je drugi tim promatrao Zuarijevu kuću. Kada je sjeo u automobil, jedan od dvojice agenata upucao je Zuarija. Navodno je koristio pištolj s prigušivačem.

Vjeruje se da izraelska tajna špijunska služba Mossad stoji iza tog ubojstva s obzirom na to da su i ranije ubijali palestinske militante i znanstvenike, ali su rijetko potvrđivali ovakve operacije.

Mohameda Zuarija, Mossad smatra jednim od najopasnijih inženjera u Hamasu s obzirom na to da je on prvi izumio dronove za pokret Hamas a bio je i pilot u Tuniskoj zrakoplovnoj kompaniji. 1991.godine pobjegao je iz Tunisa u Sudan gdje je ostao tri godine i oženio se sirijskom državljankom.

Nakon pada režima Zine El Abidine Ben Alia vratio se u Tunis gdje je radio na obučavanju pilota. U travnju ove godine, ubijen je inženjer koji je surađivao s Hamasom u glavnom gradu Malezije. Njegova obitelj i Hamas su kazali da je to učinio Mossad. Dr. Fadi Mohamed al-Batash ubijen je s više metaka dok se vraćao kući iz lokalne džamije.

Iako je Izrael negirao tvrdnje i sugerirao da je ubojstvo povezano s neriješenim računima između suprotstavljenih teroristički frakcija, izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman kazao je kako je likvidacija pozitivna jer se Izrael na taj način riješio velikog i opasnog terorista.
 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.