STAV DVA HDZ-a

Bošnjaci trebaju popustiti

Foto: VL FOTO
Bošnjaci trebaju popustiti
07.12.2011.
u 09:34
Neprihvatljivo je da bošnjačke SDP i SDA Hrvatima biraju ministre
Pogledaj originalni članak

Čelništva dva HDZ-a razgovarala su jučer oko načina rješenja krize i uspostave Vijeća ministara, kao i međusobnim odnosima na županijskoj razini gdje dvije stranke sudjeluju u vlasti. Dvije stranke pozvale su i ostale stranke iz druga dva naroda na dogovor oko imenovanja Vijeća ministara. Predsjednici Dragan Čović i Božo Ljubić zaključili su da su dva HDZ-a napravila značajne ustupke oko uspostave vlasti, napose oko prihvaćanja značajno slabijih pozicija u Vijeću ministara, no da je neralno očekivati da prepuste bošnjačkome bloku hrvatske ministarske ili zamjeničke funkcije.

Smatraju da SDP i SDA blokiraju novo Vijeće ministara. Dvije stranke posebnu su pozornost posvetile prihvaćanju zakona bitnih za europsku perspektivu zemlje oko čega se može očekivati nova inicijativa već sljedećih dana. Tako bi dva HDZ-a trebala ususret sastanku ministara Europske unije 9. prosinca u Bruxellesu predložiti prihvaćanje reformskih zakona oko kojih je u cijelosti postignut dogovor, no zbog političkih opstrukcija nisu se još našli na dnevnome redu Parlamentarne skupštine BiH.

Radi se o zakonima o popisu pučanstva, podjeli državne pomoći te državne i vojne imovine. Sada nema niti jedan racionalan razlog da se ovi zakoni ne nađu u parlamentarnoj proceduri izuzev ucjena SDP-ova lidera Zlatka Lagumdžije koji je poručio da ništa neće proći dok ne bude imenovano novo Vijeće ministara.

U najmanju ruku je čudnovato ovakvo ponašanje kada ovi zakoni nisu vezani uz politiku ili političko nadmudrivanje, pa čak i samu državnu vlast. Radi se o potrebi dokazivanja političke snage čak i na štetu države BiH. I dok će gotovo svim zemljama regije na predstojećem sastanku Europske unije na izvjestan način biti potvrđeno unaprjeđenje statusa, dotle će BiH na predstojećem sastanku biti gotovo tretirana kao Kosovo.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

CL
cleuna
14:03 07.12.2011.

Kada će napokon Lagumdžija shvatiti da BiH ne može biti ustrojena po građanskim principima nego na nacionalnim,i da ni Hrvati ni Srbi nisu ovce koje su zalutale u \"političko polje\"?Njegova drskost i arogancija opće je poznata stvar,ali zar on ustinu misli da je on jedini koji je u stanju određivati sudbinu i ostala dva konstitutivna naroda.Zar uistinu misli da su Hrvati i Srbi toliko glupi i nisu u stanju prepoznat o kakvoj to on \"Građanskoj državi\" govori?Neka on samo tako nastavi pa će samo ubrzati raspad BiH,a kada Srbi odu svojim i Hrvati svojim putem,ostat će mu samo tamni vilajet i neka tamo građanstvu objasni zašto je to tako.

RO
rosa
06:07 08.12.2011.

Interesantno je kako za situaciju u BiH kriv Lagumdžija, a HDZ-ovci i Dodikovci dobri momci. Pravo pitanje je kakva je to BiH izgrađena nakon sto je 20 godina HDZ-e gradio tu istu BiH. I danas da su HDZ-ovci na vlasti o položaju hrvata bi pričali samo u predizborno vrijeme kao što to rade 20 godina. Ostalo vrijeme, ZNA SE, pune se džepovi.

DU
Deleted user
13:36 07.12.2011.

Pa pustite Lagumdžiju da odradjiva posao rusenja BiH. Pravi nas i Dodikov posao laksim. Kao sto je i Milosevic odradio dobar dio posla na rusenju YU,tako nam i ovaj pomaze.