Švedska nam nanijela treći najteži domaći poraz u povijesti (1:3)

Bilić: Ovo nije bilo na razini Eura, ljutit sam

Foto: 'ANTONIO BRONIC'
Bilić: Ovo nije bilo na razini Eura, ljutit sam
01.03.2012.
u 08:30
Iako je izbornik naše reprezentacije Slaven Bilić danima upozoravao na važnost utakmice sa Šveđanima, njegove riječi nisu pale na plodno tlo, otišle su u vjetar
Pogledaj originalni članak

Predvođeni maestralnim Zlatanom Ibrahimovićem, Šveđani su pokorili Maksimir i s 3:1 svladali Hrvatsku, u posljednjoj provjeri prije nego Bilić objavi popis od 23 igrača koje vodi na Euro u Poljsku i Ukrajinu... Bio je to treći najteži domaći poraz hrvatske reprezentacije u povijesti! Sva tri potpisuje Bilić (Engleska 1:4, i Nizozemska 0:3, oba 2008. godine).

Neforsirane pogreške

- Nezadovoljan sam i ljutit, nismo bili na najvišoj razini i poraz je stigao kao logičan epilog u sudaru s modernom momčadi. Presjekao nas je drugi gol, u prvom smo poluvremenu i imali dobrih stvari, probijali smo po bokovima, ali napravili smo čak deset neforsiranih tehničkih pogrešaka, što je svakako previše u dvoboju s ovako jakim suparnikom - govorio je Bilić poslije utakmice.

Koji su igrači zacementirali, a koji kompromitirali svoj položaj?

- Ne bih sad govorio o imenima. Pogledat ćemo još nekoliko puta ovu utakmicu, analizirat ćemo je, neki su igrači bili dobri, neki nisu...

Dojam je da su neki igrači mentalno posve nespremni ušli u utakmicu, recimo vratar Pletikosa, koji je u uvodu napravio dvije neshvatljive pogreške! Je li ovo revijalno ozračje, u kojem ste dočekali utakmicu (snimanje reklama za sponzore), utjecalo na psihološku pripremu?

- Eh... Najlakše bi sad bilo okriviti sponzore! Istina je da nismo bili mentalno spremni kao za kvalifikacijske utakmice, istina je da su nam te reklame odvukle koncentraciju, ali u tome ne smijemo tražiti nekakav veliki alibi. Igrali smo loše i zato smo izgubili, potvrdilo se da samo kada "gorimo", kad smo maksimalno "našpanani", tada i pojedinačna kvaliteta dolazi do izražaja.

Je li istanbulski sastav koji je počeo utakmicu najbolje što sad imamo, ili je to bila nagrada za kvalifikacije?

- Ma kakva nagrada! Moja je procjena bila da je to naša najbolja postava.

Lijevi bok nije problem

Kako ste zadovoljni s rješenjima na lijevom boku? 
- Lijevi bok nije bio problem. Ćorluka je do ozljede bio solidan, Pranjić je solidno nastavio. Tu su još Strinić i Pamić i to je to što imamo.

Ostao je dojam da je sjajni Ibrahimović prelako dolazio u pozicije gdje je najopasniji?

- To je zapravo bio naš krucijalni problem. Ipak smo ga morali bolje zatvarati i barem mu pokušati otežati posao razigravača. Kad ga se ostavi samoga, onda ga je nemoguće zaustaviti – rekao je Bilić i na kraju naglasio:

- Bili smo loši i poraz je zaslužen, ovo nam je dobra opomena uoči Eura, nadam se da su to i igrači shvatili. Samo kad smo u najboljem izdanju, samo onda možemo biti dio europske nogometne elite.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MO
mošnjo
10:03 01.03.2012.

Bilič je dosadan kao i njegov kukavički način igre,