Eric Schweitzer

BiH usporava gospodarstvo, nužno provesti reforme

BiH usporava gospodarstvo, nužno provesti reforme
16.07.2013.
u 09:35
Eric Schweitzer poručio kako za investitorima ne treba tragati kao za lijekom. BiH se mora mijenjati
Pogledaj originalni članak

Njemačka je jedan od najznačajnijih gospodarskih partnera BiH. Naša zemlja svake godine povećava svoj izvoz prema Njemačkoj, a suradnja gospodarskih subjekata postaje sve intezivnija. O budućoj suradnji i drugim gospodarskim pitanjima razgovarali smo s predsjednikom njemačke Gospodarske komore i vlasnikom tvrtke ALBA dr. Ericom Schweitzerom. Prvi čovjek njemačkoga gospodarstva ekskluzivno za Večernji list govori o suradnji Njemačke s zemljama bivše Jugoslavije, perspektivi gospodarskih odnosa, ali i samoj tvrtki ALBA koju vodi sa svojim bratom. Također, Schweitzer je sudjelovao u ovogodišnjem Večernjakovu pečatu kada je u Berlinu uručio nagradu za gospodarstvenika godine vlasniku FEAL-a Jozi Bogdanu. Baš u dodjeli ove nagrade je bilo mnogo simbolike jer je upravo FEAL najbolji primjer suradnje bh. i njemačkih tvrtki.

• Kako gleda Njemačka na svih šest država bivše Jugoslavije u ekonomskom pogledu?

Ekonomska stanja su veoma različita. Tu su dvije eurozemlje Slovenija, koja je posljednjih godina dobila veliki polet, ali je sada prinuđena dokazati svoje reformske sposobnosti. S Hrvatskom još jedna zemlja u EU – što naravno kod Hrvata budi ekonomska očekivanja, ali i kod nas u Njemačkoj mogućnost za dodatnom suradnjom. Teška politička situacija u drugim državama bivše Yu otežava ekonomski razvoj zasigurno. Ali i osim toga vidimo ovdje puno potencijala za njemačko gospodarstvo. Tako Srbija kontinuirano povećava svoje izvoze za Njemačku te kao dobavljač postiže dobre rezultate.

• Kakvi su ekonomski odnosi između BiH i Njemačke? Kakve su perspektive?

Izvozi za Bosnu i Hercegovinu su u prošloj godini sa 700 milijuna eura dosegli novu maksimalnu vrijednost. Ali i uvoz iz BiH se dinamično razvio – Njemačka je sa 650 milijuna eura najznačajniji kupac u BiH. Tradicionalno dobri ekonomski odnosi se zasigurno mogu još intenzivirati posebno na poljima informatike, aluminija, autodijelova, proizvodnje te tehnologija zaštite okoliša.

 

Ostatak intervjua pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.