TRANSPARENCY

BiH i dalje najkorumpiranija zemlja na Starom kontinentu

Foto: arhiva VL
BiH i dalje najkorumpiranija zemlja na Starom kontinentu
06.08.2010.
u 10:04
BiH se, prema posljednjem istraživanju o korupciji, nalazi na 99. mjestu. Srbija se nalazi na 83. mjestu, dok je npr. Njemačka na 14.
Pogledaj originalni članak

Korupcija na Balkanu cvjeta kao nikada. Zakoni “uzimanja i davanja ispod ruke” prihvaćeni su u svim slojevima društva. Na rang-listi Transparencyja ove zemlje su na dnu. Sitna korupcija nadovezuje se na krupne prijevare, piše Deutsche Welle. Građani vide da “velike ribe” u politici ostaju nekažnjene i stoga smatraju ispravnim i pravednim svoje želje rješavati plaćanjem “bakšiša”. Svaki građanin u BiH u prosjeku prilikom posjeta liječniku plaća 126 eura mita. S oko 213 eura se sveučilišni profesori obvezuju na naklonost. Taj iznos je više od pola prosječne mjesečne plaće. Sociolozi iz balkanskih zemalja su napisali mnogo knjiga u kojima se pokušava objasniti postojeća korupcija. Pri tome se spominju propusti iz vremena komunizma i trenutno siromaštvo u nekim dijelovima zemlje.

U jednom se, međutim, svi slažu: sve dok se ne poboljša situacija na političkom planu, ne postoji mogućnost da se korupcija iskorijeni u svakodnevnom životu građana. Stručnjaci Transparency Internationala su prošle godine stavili Bugarsku, Makedoniju i Rumunjsku na 71. mjesto najkorumpiranijih zemalja na svijetu. Usporedbe radi, Švicarska se nalazi na petom mjestu, Njemačka na 14., a Austrija na 16. Dosta slabije pozicionirana je Srbija koja je na 83. mjestu. BiH je na 99. poziciji i time daleko najkorumpiranija zemlja u Europi. Nema naznaka kako će se nadležne institucije ozbiljno pozabaviti ovim problemom.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.