NIKOLA ČUBRILOVIĆ

Banjolučanin otkrio pogrešku u Facebooku i postao zvijezda

Foto: AFP/PIXSELL
Banjolučanin otkrio pogrešku u Facebooku i postao zvijezda
02.10.2011.
u 11:09
Banjolučaninu Nikolu Čubriloviću zbog otkrivene pogreške zahvalili su iz Facebooka i tražili stručnu pomoć
Pogledaj originalni članak

Tridesetjednogodišnji informatički stručnjak Nikola Nik Čubrilović, koji podrijetlo vuče iz Banje Luke i trenutačno živi i radi u Australiji, postao je prošli tjedan planetarna zvijezda, jer je otkrio da internetska društvena mreža Facebook špijunira svoje korisnike i kad je prestaju koristiti. Njegovo otkriće koje je potreslo svijet, ali i vlasnike Facebooka, prenijeli su najrecentniji svjetski mediji, zbog čega su se svojim korisnicima morali ispričati vlasnici popularne internetske mreže. “Facebook je priznao da sam bio u pravu i da je postojala ‘pogreška u softveru koji je pratio informacije i slao ih’.

Rekli su i da je pogreška uklonjena”, ističe Čubrilović za srpski dnevnik Kurir koji navodi da su mu zahvalili zbog “ukazane pogreške“. Otac mu je svećenik srpske pravoslavne crkve. “Tatina parohija je velika. U okolini Sydneya. Otac je u Australiju emigrirao 1976. iz mjesta Krupa na Vrbasu, nedaleko od Banje Luke. U Australiji je upoznao moju majku, koja je bila iz prve generacije rođene na kontinentu. Njeni su emigrirali iz Like i Bosanske Gradiške odmah poslije Drugog svjetskog rata”, ističe ovaj računalni stručnjak.

Čelnici Facebooka tražili su Nikolu Čubrilovića da zajednički riješe problem sigurnosti i zaštite privatnosti svih korisnika ove globalne mreže. “Stvar je u tome što Facebook ne briše cookie, koji s njega šalju podatke na računalo korisnika i obrnuto, kako bi se dobile informacije o imenu korisnika, lozinki, ali i drugim podacima, primjerice o tome koje stranice korisnik posjećuje. Zbog toga, kad se odjavite s Facebooka, on i dalje prati vaše kretanje po stranicama koji imaju dugme za podjelu podataka s Facebookom (“share“ ili “like“ dugme). Iako mi znamo da oni čuvaju te podatke, koje dobiju od nas”, ističe Nikola

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.