nije kriv

Australski ministar za aferu WikiLeaks krivi Amerikance

Foto: AFP/Pixsell
Australski ministar za aferu WikiLeaks krivi Amerikance
08.12.2010.
u 10:17
Kevin Rudd: Julian Assange nije odgovoran za objavu dokumenata.
Pogledaj originalni članak

Australski ministar vanjskih poslova Kevin Rudd izjavio je da je za objavu diplomatskih depeša na WikiLeaksu kriv SAD, a ne osnivač WikiLeaksa Julian Assange.

Assange je australski državljanin, a australska vlada dosad ga je napadala zbog objave povjerljivih američkih dokumenata. Nakon jučerašnjeg uhićenja u Londonu Assange je dobio konzularnu pomoć australskih diplomata.

- Gospodin Assange nije odgovoran za objavljivanje 250.000 dokumenata američke diplomacije. Za to su odgovorni Amerikanci - kazao je Rudd dodavši da je očito problem u nedovoljnoj sigurnosti američke diplomatske mreže i prevelikom broju ljudi koji imaju pristup tim podacima. Rudd je također rekao da ga uopće ne zanima što o njemu piše u američkim depešama.

Ako Velika Britanija odluči Assangea izručiti Švedskoj, gdje je optužen za silovanje, Australija može od Švedske tražiti da joj ga se izruči. Internetom kruži peticija koju je potpisalo dvjestotinjak svjetskih intelektualaca – akademika, pisaca, novinara, čak i bivših pripadnika tajnih službi – koji od australske premijerke Julije Gillard traže da zaštiti svog sugrađanina od prijetnji, uključujući prijetnje smrću koje su se mogle čuti iz mnogih usta: od notorne Sarah Palin do Toma Flanagana, bivšeg šefa kabineta kanadskog premijera. U petak će u Sydneyu biti održan miting potpore Julianu Assangeu.

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.