SLUČAJ BUGOJNO

Armija BiH popisivala Hrvate za likvidaciju

Foto: VL FOTO
Armija BiH popisivala Hrvate za likvidaciju
02.06.2011.
u 09:40
Pristigle zahtjeve rješavala je komisija za dodjelu jednokratnih novčanih pomoći za podršku pronatalitetnoj politici
Pogledaj originalni članak

U sjeni Mladićeva izručenje Haaškom sudu jučer je na Posebnom odjelu za ratne zločine Suda BiH nastavljeno zanimljivo svjedočenje Enesa Handžića, čovjeka koji je osuđen na osam godina zatvora za zločine počinjene u nad bugojanskim Hrvatima.

Popis zarobljenika

Prvi put osuđeni Handžić otkrio je pred sucima i tužiteljima informaciju kako je u lipnju 1993. od optuženog Senada Dautovića, bivšeg visokog zapovjednika Armije BiH, dobio zapovijed “da istraži i napravi popis od 100 “najekstremnijih” zarobljenih pripadnika HVO-a”. Nekadašnji pomoćnik načelnika za sigurnost 307. brigade Armije BiH Enes Handžić sudskom vijeću, kako prenosi agencija BIRN, predao je na uvid svoj ratni dnevnik u kojem je, među ostalim, navedeno kako je njegov zadatak bio da “ispituje zarobljenike koji će se prebaciti u Zenicu ili Travnik radi procesuiranja”. “Teško je bilo saznati tko je civil, a tko ne. Zapovjednike sam stavljao na popis, a oni koji nisu vojno djelovali, pušteni su”, otkrio je Handžić. Na popisu najekstremnijih Hrvata iz Bugojna, za koji je znao i tadašnji ratni načelnik Bugojna Dževad Mlaćo, nalazilo se i 26 hrvatskih zarobljenika koji nikada nisu prebačeni na procesuiranje u Zenicu.

Za sve znao Dževad Mlaćo

“Čuo sam da je Dževad Mlaćo tako odlučio. Imali smo informaciju da je to iz sigurnosnih razloga i da će izmještanje zatvorenika biti kasnije dogovoreno”, kazao je Handžić. Tijekom svjedočenja Handžić je potvrdio da su zarobljenici bili smješteni u više objekata u gradu, odakle su premješteni na nogometni stadion Iskra u Bugojnu, gdje su zarobljenici HVO-a bili brutalno premlaćivani i zlostavljani. “Imao samo saznanja da se zarobljenici koriste za rad na prvoj crti. Skupljali su leševe i vršili asanaciju terena. To je bila odluka Dževada Mlaće, odnosno Ratnog predsjedništva općine Bugojno”, kazao je Handžić. Prema Handžiću, nekoliko zarobljenih Hrvata preminulo je od posljedica premlaćivanja u prostorijama BH banke.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.