AKCIJA U TRIPOLIJU

Američka vojska u Libiji zarobila vođu al-Qa'ide

nairobi,al libi (1)
Reuters/PIXSELL
06.10.2013.
u 09:01

Al Libi je navodno grao ključnu ulogu u bombardiranju američkih veleposlanstava u Nairobiju u Keniji i u Dar es Salaamu u Tanzaniji 1998.

Američka vojska u akciji u Tripoliju uhvatila je Abua Anasa al Libija, vođu al-Qa'ide traženog zbog uloge u bombardiranju dva američka veleposlanstva u Africi 1998. godine, prenosi CNN. Operacije je izvedena uz znanje libijske vlade.

Al Libi (49) je bio na FBI-jevom popisu najtraženijih terorista, a nagrada od 5 milijuna dolara bila je ponuđena za informacije koje bi dovele do njegova uhićenja ili osude. Navodno je igrao ključnu ulogu u bombardiranju veleposlanstava u Nairobiju u Keniji i u Dar es Salaamu u Tanzaniji. U prvom napadu ubijeno je više od 200, a ozlijeđeno oko 5000 ljudi, dok je u Tanzaniji poginulo 11 ljudi.

Libijske vlasti još su u prosincu 2010. godine javile UN-u da Libi živi ondje, čak su im dali i njegovu adresu u Tripoliju. Međutim, stručnjaci za antiterorizam smatraju da njegovo uhićenje ondje ne bi bilo zbog teške sigurnosne situacije u državi u kojoj su bivši džihadisti dobili na snazi nakon pada Moamera Gadafija.

U odvojenoj akciji, američki marinci u južnoj su Somaliji pokušali uhvatiti visokog dužnosnika Al-Shabaaba, islamističke organizacije koja stoji iza prošlomjesečnog napada na trgovački centar u Keniji. Vojska se morala povući pod vatrom prije nego što su mogli potvrditi jesu li ubili metu.

>> Napadnuta francuska ambasada u Libiji, zaštitari ranjeni

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?