VEČERNJAKOV PEČAT

Američka 
poruka 
snažno odjeknula u BiH i cijeloj regiji

Večernjakov pečat
23.03.2013.
u 12:07

SAD ostaje nezaobilazan čimbenik u kreiranju promjena nužnih za pravilno i uspješno funkcioniranje BiH kao pravedne države za sve njezine narode

Poruka koju su Sjedinjene Američke Države preko Večernjakovog pečata poslale građanima i liderima u BiH snažno je odjeknula u našoj zemlji, ali i šire.

Završiti posao u BiH

Sama činjenica da su tri visokopozicionirana dužnosnika u američkoj administraciji primili direktora i glavnog urednika Večernjeg lista BiH dovoljno govori o spremnosti SAD-a da na ovaj način, preko Večernjakovog pečata pokažu da je Amerika i te kako prisutna na ovom prostoru i da je vrlo zainteresirana za ono što se događa i što će se tek događati u BiH. Kroz ono što su u svojim izjavama kazali voditelj ureda State Departmenta za središnju i južnu Europu Jonathan Moore, šefica protokola američkog predsjednika Capricia Penavić i posebno državna podtajnica za javnu diplomaciju i odnose s javnošću Tara D. Soneshine, jasno se može iščitati da SAD neće ostaviti nedovršen posao u BiH. Iako je više nego očito da BiH ulazi u fazu kad ulogu u mnogim procesima preuzima Europska unija, SAD ostaje nezaobilazan čimbenik u svim budućim promjenama u BiH, posebno kada je u pitanju stvaranje funkcionalne i države koja će podjednako odgovarati svim njezinim narodima i građanima. Integracija BiH kao uspješne, demokratske i multietničke države u Europsku uniju i NATO ostaje američki vanjskopolitički cilj od kojeg Washington neće odustati. U tom svijetlu, za očekivati je i izravne aktivnosti u narednom razdoblju.

- Amerikanci su poznati po tome što započete poslove ne ostavljaju nedovršene pa nema razloga da tako ne bude i u slučaju BiH - kazao nam je jedan od stranih diplomata nakon Večernjakovog pečata i emitiranja poruka iz Washingtona.

Sigurno je da su poruku shvatili i bosanskohercegovački političari, ali i ovdašnja javnost koja je u velikoj mjeri svjesna da bez američkog angažmana nema trajnog rješenja ključnih problema u BiH. Iznenađenje snagom američkih poruka bili su zatečeni i bh. političari koji su prisustvovali Večernjakovom pečatu, a vidjet ćemo kako će to utjecati na njihove buduće poteze.

Značaj Pečata

Za Večernji list sve ovo ima vrlo veliki značaj, jer je jasno da smo ovakvim projektima uveliko nadmašili našu realnu ulogu kao jednog od vodećih tiskanih medija u BiH. I proteklih godina smo preko svoje manifestacije Večernjakovog pečata građanima i liderima BiH donosili važne poruke iz inozemstva. Jednom je to bio Vatikan, drugi put Bruxelles, treći put neka od regionalnih prijestolnica, ali uvijek su to bile važne poruke koje je netko trebao donijeti ovoj zemlji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?