Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Alarm zbog ankete: Na Facebooku je 68% djece prije 13. godine

Cyberbullying - Svako peto dijete primalo uvredljive poruke na fejsu, o svakom četvrtom laži na mreži.
04. listopada 2013. u 17:00 0 komentara 112 prikaza
Facebook
Foto: Jens Kalaene/DPA/PIXSELL

Facebook-profil u Hrvatskoj ima 93% djece, a 68% njih otvorilo ga je prije navršene 13. godine iako je to dobna granica za otvaranje fejs-profila. Gotovo svako drugo dijete, odnosno 47% ispitanih Facebook posjećuje za vrijeme nastave jer 84% djece ima pristup internetu putem mobitela.

Slabiji školski uspjeh

Neki su to podaci nacionalnog istraživanja o iskustvima i ponašanjima djece na Facebooku i internetu općenito te o povezanosti tih iskustava s njihovim osobnim i psihološkim karakteristikama i navikama sigurnog korištenja interneta. Proveo su ga Hrabri telefon i Poliklinika za zaštitu djece Grada Zagreba na 1489 djece od petog razreda osnovne škole do drugog srednje.

Pokazalo se da oni koji na Facebooku provode tri ili više sati dnevno imaju lošiji uspjeh u školi od onih koji su na mreži manje od pola sata dnevno, da imaju narušeniju sliku o sebi te pokazuju veći broj emocionalnih i poteškoća u ponašanju. Djeca koja su u većoj mjeri uključena u nasilje na Facebooku također ostvaruju slabiji školski uspjeh. Između sat i dva sata dnevno na fejsu provodi 47% djece, 34% manje od pola sata, a tri i više sati njih 19%. U obitelji ne postoje nikakva pravila o korištenju Facebooka, izjavilo je čak 78% djece. Pravila bi se trebala postaviti i inzistirati na njihovom pridržavanju, upozoravaju stručnjaci. – Svi znamo da su djeca puno na internetu, ali ako ih je toliko na internetu tijekom nastave, postavlja se pitanje kako im privlačimo pozornost, kao i pitanje kada je potreban internet na mobitelu – kaže dr. Gordana Buljan Flander iz Poliklinike.

Da je njihov profil vidljiv samo vidljiv samo osobama koje osobno poznaju, tvrdi 63% djece, 17% da je vidljiv i prijateljima njihovih prijatelja, 8% svima, a 12% djece nije sigurno kome je vidljiv njihov profil. Svako šesto dijete uopće se ne brine o sigurnosti svog profila, a 10% ne zna kako to postići. U sferi rizičnih ponašanja na Facebooku je činjenica da 34% djece prihvaća zahtjeve za prijateljstvo od nepoznatih osoba. Svako deseto dijete našlo je djevojku ili dečka tim putem. S nepoznatom osobom koju su upoznali na mreži smatra da bi se možda otišlo naći 18% djece, a 3% to bi učinilo sigurno. To ih je već učinilo 8%. S rastom dobi djeca imaju sve manje pravila vezanih uz Facebook, a u dobi od 15-16 godina ujedno su i najugroženija skupina što se tiče vršnjačkog nasilja, upozoravaju stručnjaci.

Uključeni u nasilje

Djeca koja su uključena u nasilje putem Facebooka na njemu provode znatno više vremena i kod kuće nemaju pravila o korištenju te društvene mreže, a skloniji su i otići na susret s nepoznatom osobom koju upoznaju na fejsu. Za razliku od 70% vršnjaka koji nikad ne bi prihvatili zahtjev za prijateljstvo od nepoznatih, to čini svako drugo dijete uključeno u nasilje na Facebooku.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Mentalno zdravlje djece: Zajedničko vrij

Mentalno zdravlje djece: Zajedničko vrijeme – najbolji ulog

Na pitanje kako bi najradije provodili slobodno vrijeme, samo 5% djece bira internet, a ostali bi radije neku slobodnu aktivnost ili se družili s prijateljima.

– To pokazuje koliko je važno organizirati im druge sadržaje. Danas se sve slobodne aktivnosti naplaćuju, roditelji nemaju novca, država nema novca i djeca su velikim dijelom zbog toga usmjerena na najjeftiniji način provođenja slobodnog vremena – kaže dr. Buljan Flander. Ništa ne može zamijeniti zajedničko vrijeme roditelja i djece: igre i druženja, ističe, najvažniji su ulog u mentalno zdravlje djece.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.