KRVAVI IZBORI

Aktivist ubijen, kandidat ranjen na izborima u Albaniji

albanija,albanski izbori,sali berisha (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
23.06.2013.
u 13:31

Ubijen je Gjon Pjeter Gjoni, 53-godišnji aktivist oporbene Socijalističke stranke, a ranjen je Mhill Fufi, kandidat vladajuće Demokratske stranke

Jedan je oporbeni aktivist poginuo u pucnjavi danas tijekom parlamentarnih izbora u albanskom gradu Lacu, javlja Reuters. Ubijen je Gjon Pjeter Gjoni, 53-godišnji aktivist oporbene Socijalističke stranke, a ranjen je Mhill Fufi, kandidat vladajuće Demokratske stranke. U incidentu izvan glasačkog mjesta ranjena je još jedna osoba.

Ujedinjena ljevica na izborima pokušava pobijediti premijera Salija Berishu (68), čelnika Demokratske stranke, bivšeg kardiologa koji namjerava osvojiti treći četverogodišnji mandat za redom, što u Albaniji još nikome nije uspjelo od pada komunističkog režima 1991. godine. Ankete pak daju naslutiti na tijesnu pobjedu čelnika Socijalističke stranke bivšeg gradonačelnika Tirane Edija Rame (48).

Izbore pažljivo promatra Zapad, zabrinut za stanje demokracije u toj članici NATO-a. Albanija od pada komunizma nijednom nije održala izbore koji se smatraju poštenima i slobodnima, a u slučaju ponovnog zadovoljavanja demokratskih kriterija toj će zemlji zasigurno biti otežan put prema Europskoj uniji.

Ovo nije prvi ovakav incident povezan s parlamentarnim izborima u Albaniji. Kada je Rama izgubio prošle izbore 2009. godine, pozvao je ljude da izađu na ulice. Policajci su tada ubili četvero prosvjednika.

>> Krivi jer su se rodili – dva brata i sestra od rođenja osuđeni na smrt

>> Velika Albanija - je li ona samo srpski mit ili cilj svih Albanaca?

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?