Stiže ljeto

Ako se ne održavaju, klima uređaji mogu dovesti i do bolesti

Klima
11.05.2012.
u 10:37

Najopasnija bolest povezana s klima uređajima je i legionarska bolest. Kao jedna od mjera, kako bi se spriječilo djelovanje bakterija Legionele, preporučuje se redovita dezinfekcija

Radi spasa od ljetnih vrućina, često posežemo za jedinim logičnim rješenjem - klima uređajima. A s porastom žive u termometru, potražnja za njima nikada nije bila veća.

 

Pojačana potražnja

 

Cijene klima uređaja kreću se od oko 500 KM pa sve do 2500 KM, sve ovisi o vrsti klime, te njenoj jačini. - U posljednje vrijeme pojačana je prodaja inverterskih klima uređaja koji imaju pojačan kapacitet na nižim temperaturama zraka - kazala nam je prodavačica u jednoj trgovini dodavši kako su ove klime popularne jer štede i električnu energiju do 40 posto. Što se tiče potražnje klima, one se više kupuju ipak ljeti. U klimama leži i opasnost po čovjekovo zdravlje, u njima se zadržava pelud, spore gljiva, insekti, pijesak, prašina, dlačice itd. Kondenzirana vlaga u toplom razdoblju godine, u kombinaciji sa ‘otpadom’ čini idealnu podlogu za razvoj mikroorganizama. Uvjeti na filtru savršeni su za brzo razmnožavanje štetnih mikroorganizama, pa će prljavi filtar kod prvog sljedećeg uključivanja uređaja sve te štetne čestice u velikom broju ispuhati u prostoriju. Najblaži simptomi koje možemo osjetiti u slučaju loše postavljene ili održavane klime su glavobolja, suzenje očiju, prehlada ili blage alergijske reakcije, a najteži upala pluća, teške alergijske reakcije, različite infekcije i legionarska bolest (posljednjih godina uspješno se liječi antibioticima ako se otkrije na vrijeme). - Legionela bakterija može uzrokovati lakši oblik, tzv. pontijačku groznicu i teži oblik koji se zove legionarska bolest ili upala pluća - kazala nam je dr. Jelena Ravlija, glavna federalna epidemiologinja. Kao jedna od mjera, kako nam je kazala dr. Ravlija, je da hoteli i veliki sustavi redovito provode dezinfekciju, ali i da rade na odgovarajućoj temperaturi kako bi se spriječila pojava tih bakterija. I federalna inspekcija je naložila da se provedu ove mjere u hotelima. Na pitanje koliko je česta na području FBiH, dr. Ravlija je kazala kako za nju najčešće čuju kada oboli strani turist. - Prema podacima koje imamo, i nije tako česta, više je sporadična. Do sada je godišnje bilo do tri slučaja, a većinom se radi o stranim gostima - kazala je dr. Jelena Ravlija.

 

Nagle promjene

 

Također, za klima uređaje povezani su poremećaji zdravlja, a na koje utječu nagle promjene temperature, neadekvatno primjenjivanje i reguliranje topline unutar prostorija u kojima boravimo te vanjskog prostora. U posljednje vrijeme mnogi ljudi imaju probleme sa upalama sinusa, ali i živaca radi izravnog puhanja klime u tijelo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?