Redovita skupština

A. Kikaš novi član, nagrada DHK HB sestri A. Petričević

Književnici
Stojan Lasić
10.06.2012.
u 14:16

Na redovitoj godišnjoj skupštini Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne podneseno je godišnje izvješće o radu ove književne udruge

Anton Kikaš novi je član Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne! Tako su aklamacijom odlučili članovi ove književne udruge na svojoj redovitoj godišnjoj skupštini, održanoj u Galeriji kraljice Katarine Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru. Tomislav Marijan Bilosnić, ugledni hrvatski književnik, kazao je da je životopis Antona Kikaša toliko zadivljujući i jedinstven, vrijedan najuzbudljivijeg romana. “Kikaš projektira naselja u dalekom svijetu i tamo organizira književna, sportska 
i glazbena događanja, pomaže otvaranju Katedre za hrvatski jezik u Torontu, osigurava novac za podizanje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a u najpresudnijem trenutku za hrvatski narod, svoj život stavlja na kocku i pod embargom posebnim zrakoplovom dostavlja oružje u Zagreb. Od ovakvog junaka malo tko bi očekivao pjesme., a pogotovo se ne bi nadali melankoličnoj i nježnoj lirici osamljenika”, naglasio je Bilosnić., koji dodaje da Kikaš piše u Cesarićevoj maniri. Kikaš živi u elitnom svjetu, ali se u pjesništvu drži korijena i iskustva svog jezika. Po ocu podrijetlom je iz - Međugorja! Kao dijete živio je u Kaknju, geodeziju završio u Zagrebu, a potom živi u Kanadi.

“Ovo je jedan od najsretnijih dana u mom životu”, kazao je Anton Kikaš.

Nakon izvješća o radu Društvu hrvatskih književnika HB, objelodanjena je i godišnja nagrada A. B. Šimić ove književne asocijacije, a pripala je Anki Petričević, časnoj sestri Mariji Presvetog srca iz Splita, za knjigu pjesama “Pjesme srca”. Ova pjesnikinja piše više od pola stoljeća, objavila je velik niz pjesničkih zbirki, poema, drama, što je svrstava u red najplodnijih pisaca, a nagrađena knjiga je izraz njezine čežnje za Isusom.

Dr. Anton Lučić govoreći o djelu pokojnog dr. Stojana Vrljića, kazao je: “Ako postoji red književnog dostojanstva, Stojanu pripada red jezične opstojnosti.” U nakladi društva objavljeno je 89 naslova i 31 svezak časopisa Obzor.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije