Završen natječaj

3,9 milijuna KM za projekte od interesa za Hrvate u BiH

Milanović
28.11.2012.
u 10:08

Natječaj 
završen je 5. listopada 2012. godine, pristiglo je oko 800 prijedloga

Javni natječaj za financiranje obrazovnih, kulturnih, znanstvenih i zdravstvenih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, koji je raspisan u rujnu, završen je 5. listopada 2012. godine.

Stiglo 800 prijedloga

Na natječaj za financiranje programa za Hrvate u BiH, ukupno je pristiglo oko 800 prijedloga. Radne skupine iz područja zdravstvo, obrazovanje, kultura, znanost, nakon što su pregledali i analizirali pristigle prijave, te iste dostavili su Državnom uredu za Hrvate izvan RH, nakon čega će povjerenstvo Vlade RH donijeti konačnu odluku o raspodjeli planiranih financijskih sredstava, a rezultati natječaja bit će objavljeni na internetskim stranicama Državnog ureda za Hrvate izvan RH. Hrvatska Vlada je u proračunu za ovu godinu osigurala 15 milijuna kuna, skoro četiri milijuna maraka, za projekte od interesa za Hrvate u BiH.

Kriteriji ranije određeni

Što se tiče samog bodovanja projekata, ono se zasnivalo na kriterijima koji su bili objavljeni u javnom natječaju, a samo bodovanje, obavit će povjerenstvo Vlade RH, najvjerojatnije do kraja ovog tjedna. Pri odabiru projekta će se svakako uvjetovati kriterij da izabrani projekt pridonosi opstanku i razvoju Hrvata u BiH, neovisno o tome je li nositelj obiteljskog gospodarstva, ili projekta ostao živjeti u BiH, je li povratnik ili se tek namjerava vratiti ili useliti, priopćili su iz Vlade RH. Još prilikom posjeta BiH u veljači ove godine, premijer RH Zoran Milanović je najavio nastavak financiranja “dobrih projekata”, istaknuvši kako će to, prije svega, biti sredstva za potrebe razvoje sveučilišta i potrebe bolnice. Zakonom o odnosima Hrvatske s Hrvatima izvan domovine predviđeno je - u suradnji s nadležnim tijelima, udrugama i gospodarskim subjektima Hrvata u BiH - i financiranje programa mikrokreditiranja obiteljskih gospodarstava i obrta te jamstveni fond za osiguranje kreditiranja malog i srednjeg poduzetništva za razvojne projekte u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?