SBŽ

2000 nastavnika iz Srednje Bosne u štrajk sljedećeg tjedna?!

strajk
VL FOTO
18.01.2012.
u 11:05

Predloženi koeficijenti su neprihvatljivi jer ne zadovoljavaju minimum principa koji su ranije dogovarani i koji su prihvaćeni u organima sindikata

Zaposleni u osnovnom obrazovanju traže nešto više od deset posto povećanja plaća u odnosu na prijedlog Vlade SBŽ-a. Spremni su čak povući tužbe za nepoštivanje kolektivnog ugovora o radu ako se prihvate njihovi koeficijenti.

Nepoštivanje ugovora

U protivnom 2000 nastavnika stupit će u opći štrajk početkom sljedećeg tjedna,-izjavio nam je Goran Puletić predsjednik neovisnog sindikata zaposlenih u osnovnim školama koje rade po planu i programu na hrvatskom jeziku. Njima će se pridružiti i uposlenici u osnovnim školama koje rade po planu i programu na bosanskom jeziku.

Pregovori između sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja i Vlade Srednjobosanske županije traju još od početka protekle godine. Zamrznuti su u svibnju kada je dogovoreno da će se nastavnici izjednačiti s ostalim korisnicima proračuna kada su plaće u pitanju. Nastavnici srednjih škola po svemu sudeći zadovoljni su koeficijentima za plaće koje je predložila Vlada SBŽ-a dok nastavnici u osnovnim školama žele povećanje od najmanje deset posto u odnosu na predložene koeficijente koje je ponudila Vlada.

-Vlada ne popušta. Platni razredi nisu rješenje jer nema Pravilnika o vrednovanju i nagrađivanju. Sada se kod nas plaća radno mjesto a ne stručna sprema i radno iskustvo. Kod nas je više od 60 posto nastavnika sa visokom stručnom spremom. Zašto bi oni imali manji koeficijent za plaće od nastavnika koji radi u srednjoj školi. Umjesto da se približavamo, kod nas se prave još veće razlike. Mi nemamo Pravilnika o napredovanju, nemamo Pedagoški zavod, nema zakona o visokom obrazovanju i pitam se uopće kako je moguće odoka vrednovati nečiji rad. Moram i to napomenuti da mi samo po osnovi pravomoćnih sudskih presuda zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora o radu imamo naplatiti od Vlade oko osam milijuna KM. Ne znam kuda ovo vodi, kaže nam Goran Puletić predsjednik neovisnog sindikata uposlenika u osnovnim školama SBŽ-a koje rade po planu i programu na hrvatskom jeziku.

Plaće odoka

Primjera radi za radno mjesto nastavnika i knjižničara u zvanju savjetnika sindikati traže koeficijent 3,90 a Vlada nudi 3,50. U Srednjim školama usuglašeno je da bude 4,30. Na svim radnim mjestima Vlada je smanjila koeficijente nastavnicima u osnovnim školama.

-Predloženi koeficijenti su neprihvatljivi jer ne zadovoljavaju minimum principa koji su ranije dogovarani i koji su prihvaćeni na organima sindikata, te zaposlenike u osnovnom obrazovanju potpuno marginaliziraju, podcjenjuju a cijeli posao u osnovnim školama obezvrijeđuju. Zbog toga ćemo sigurno u štrajk ako se nešto hitno ne promijeni, rekao nam je na kraju razgovora Goran Puletić predsjednik neovisnog sindikata zaposlenih u osnovnim školama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?